Umjetna inteligencija počela je imati značajan utjecaj na svijet

Umjetna inteligencija počela je imati značajan utjecaj na svijet
DepositPhotos

Znanstvenik koji je napisao vodeći udžbenik o umjetnoj inteligenciji rekao je da su stručnjaci „prestrašeni“ vlastitim uspjehom na tom polju, uspoređujući napredak te tehnologije s razvojem atomske bombe.

Profesor Stuart Russell, osnivač Centra za umjetnu inteligenciju kompatibilnu s ljudima na kalifornijskom sveučilištu Berkeley, rekao je da većina stručnjaka vjeruje kako će u ovom stoljeću biti razvijeni strojevi inteligentniji od ljudi te je pozvao na međunarodne sporazume koji bi regulirali razvoj te tehnologije.

"Zajednica umjetne inteligencije još se nije prilagodila činjenici da sada počinjemo imati stvarno velik utjecaj u stvarnom svijetu", rekao je Russell za Guardian pa nastavio:

"To jednostavno nije bio slučaj za većinu povijesti tog polja - samo smo bili u laboratoriju, razvijali stvari, pokušavali izvesti da nešto radi i uglavnom to nismo uspijevali. Dakle, pitanje utjecaja u stvarnom svijetu jednostavno nije bilo relevantno. I sad moramo vrlo brzo odrasti kako bismo nadoknadili zaostatak.

Umjetna inteligencija podupire mnoge aspekte modernog života, od tražilica do bankarstva, a napredak u prepoznavanju slika i strojnom prevođenju među ključnim je razvojem posljednjih godina.

O svemu tome Russell zna uistinu mnogo jer još je 1995. objavio knjigu "Umjetna inteligencija: Moderni pristup" te se nastavio baviti ovim područjem tehnologije. Objasnio je na konkretnom primjeru što su opasnosti...

"Umjetna inteligencija dizajnirana je jednom specifičnom metodologijom i svojevrsnim općenitim pristupom. A mi nismo dovoljno oprezni da bismo taj sustav koristili u kompliciranom stvarnom svijetu. Primjerice, što bi bilo kad bismo pitali umjetnu inteligenciju da izliječi rak... Vjerojatno bi vrlo brzo pronašla način kako zaraziti tumorom populaciju kako bi mogla izvesti milijune eksperimenata, u kojima smo mi pokusni kunići. I to sve zato jer je to logika kojom barata, a mi u tom slučaju nismo konkretno rekli što i kako, koliki je proračun istraživanja... Samo smo rekli da nađe lijek za rak.

Iako ne zna ni sam kad bismo mogli svjedočiti umjetnoj inteligenciji koja nadmašuje ljudsku, uvjeren je da će se to dogoditi u ovom stoljeću.

"Nije čak ni nužno da bude pametnija kako bi predstavljala rizik, što možemo vidjeti prema algoritmima raznih platformi i društvenih mreža. Već u tom slučaju može se primijetiti poveća kontrola nad našim kognitivnim "inputom". Konkretnije, oni manipuliraju korisnikom i usmjeravaju ga kako žele, sve da bi njegovo ponašanje bilo predvidljivije.

Upravo zato je cijelu situaciju usporedio s atomskom bombom, za koju čovječanstvo nije bilo spremno, a stigla je zbog istraživanja atomske energije, za koju se vjerovalo da postoji, ali još nije bila istražena i "pronađena".

Naravno, time se dolazi i do umjetne inteligencije u naoružanju, koja može biti iznimno pogubna. Stoga, prema Russellu su regulative dio odgovora na potencijalni problem.