ZANIMLJIVE BROJKE

Ulagači ne vjeruju u kriptovalute, ali ne prestaju ulagati u njih

Ulagači ne vjeruju u kriptovalute, ali ne prestaju ulagati u njih
Depositphotos

Tržište kriptovaluta imalo je tešku 2022., zbog čega su investicije usporile i investitori su postali podosta oprezniji, ali u Sjedinjenim Američkim Državama svejedno se zabilježio rast prihoda. I to na rekordnim razinama.

Naime, iako investitori redom tvrde da je prevelik rizik ulagati u kriptovalute i da su manje profitabilne od trgovanja dionicama, svejedno su odlučili probati i vidjeti što se da izvući iz njih. Prema podacima BitcoinCasinos, prihodi su se udvostručili na 18 milijardi američkih dolara kroz prvih šest mjeseci ove godine. Unatoč činjenici da 37 posto investitora vjeruje da od toga ne dobiva jednak povrat kao kod trgovanja dionicama.

Zanimljiva je to korelacija i zapravo nam govori da investitori uvijek spremno riskiraju te se nadaju da će im to biti isplativo u doglednoj budućnosti. A s obzirom da su kriptovalute toliko "vruće", jasno je da si ne žele dozvoliti propustiti neku priliku. No, ne bježe od toga da im ne vjeruju.

Dakle, dok njih 37,5 posto vjeruje da je trgovanje dionicama profitabilnije, njih 21,4 posto uvjereno je i da je to riskantnije. Istovremeno, dok 32,4 posto njih vjeruje da je riskantnije ulagati u kriptovalute, njih 27,1 posto vjeruje da je profitabilnije. Njih pak 35,4 posto vjeruje da je oboje jednako riskantno.

Što se tiče samih kriptovaluta, više od 80 posto investitora odlučilo se u ovoj godini za bitcoin, njih nešto manje od 50 posto za ethereum, a do gotovo 25 posto dogurao je litecoin. Dogecoin je pao ispod 20 posto iako je kroz posljednje dvije godine bio na oko 30 posto.

Sve to omogućilo je američkom tržištu da unazad godinu dana postane treće najbržerastuće na svijetu, odmah iza Velike Britanije i Japana. Ali, prognoze ukazuju na to da bi s krajem 2023. rast američkog kriptotržišta na godišnjoj razini trebao iznositi 108,2 posto pa bi američki ulagači vrlo lako mogli "pogurati" svoje tržište na prvo mjesto najbržerastućih...