U 2023. očekuje se pad cijena DDR4 i DDR5 RAM

U 2023. očekuje se pad cijena DDR4 i DDR5 RAM
DepositPhotos

Tržište će uskoro evoluirati s DDR4 memorije na DDR5, što je normalno jer novija generacija donosi superiornije performanse, odnosno, brzinu, performanse i kvalitetu u globalu. A od iduće će godine i cijene drastično pasti pa će zaokret prema novijoj tehnologiji biti ubrzaniji.

U proizvodnji, ugovorne cijene DDR5 pale su za 20 posto u usporedbi s padom od deset do 15 posto za DDR4 i daljnji padovi cijena očekuju se kroz iduću godinu. Doista, čini se da će 2023. biti sjajna godina u smislu niskih DDR5 RAM cijena i novim tržišnim trendovima.

I ove smo godine već vidjeli značajan pad cijena DDR5, tako da će vijest o daljnjem padu očito biti glazba za uši potrošača. Osobito one koji biraju novu opremu s Intel Alder Lake procesorom, a kasnije ove godine, i dolazećim Raptor Lake plus AMD Ryzen 7000 čipovima. Naime, sve te platforme podržavaju DDR5.

Naravno, ovo je očekivan razvoj situacije i tako je svaki put kad dođe novi RAM standard, što znači da ni DDR4 nije iznimka. Za početak, cijena RAM-a je pretjerano visoka, a zatim se spušta na prihvatljiviju i realniju razinu. A s tim se postpuno uvode i moduli s bržim performansama, kako tehnologija sazrijeva.

Stoga, koliko će točno pasti cijena za DDR5? Pa, čini se da će iduće godine koštati otprilike kao DDR4 ove godine, što bi bila odlična vijest. To je, prema prosječnoj ugovornoj cijeni, iznosilo oko 25,5 dolara za 8GB DDR4 RAM i 50 dolara za 16GB. Možda takve niže cijene za DDR5 vidimo već tijekom Black Friday rasprodaja, a potom i tijekom blagdanskog perioda.

Kako god, iduća će godina biti prijelomna za prelazak na najnoviju tehnologiju, dok će ona starija biti znatno jeftinija nego sad, što također nije ni najmanje loše jer DDR4 još uvijek itekako može ispunjavati sve potrebe moćnih uređaja. Ali, za one najviše klase tu će ipak biti DDR5...