ENORMAN POTENCIJAL

Tržište robotaksija do kraja desetljeća vrijedit će gotovo 10 bilijuna dolara

Tržište robotaksija do kraja desetljeća vrijedit će gotovo 10 bilijuna dolara

Razvoj umjetne inteligencije i tehnologija strojnog učenja omogućio je razvoj autonomnih vozila, koja se vide kao budućnost transporta a prema Stock Apps, to je dovelo do razvoja robotaksi tržišta, za koje se procjenjuje da će do 2027. biti vrijedno četiri bilijuna američkih dolara. A do 2030. i devet bilijuna!

Robotaksiji su zapravo samovozeći automobili koji mogu pokupiti i ostaviti putnike bez ikakve ljudske interakcije. Umjesto toga, koriste napredne algoritme umjetne inteligencije za navigaciju cestama i donošenje odluka na temelju podataka senzora u stvarnom vremenu. Očekuje se da će ova autonomna vozila revolucionirati transportnu industriju, s mogućim primjenama u rasponu od dijeljenja prijevoza do usluga dostave na posljednjem kilometru (ili milji).

"Svakako, robotaksiji imaju potencijal ponuditi jeftina i učinkovita prijevozna rješenja, kao i poboljšanu sigurnost na cestama. Također mogu smanjiti prometne gužve u urbanim područjima, oslobađajući vrijeme za putnike i povećavajući produktivnost", navode u Stock Appsu.

Troškovi mobilnosti bi se uz robotaksije mogli smanjiti za oko 12 posto u usporedbi s današnjim prosječnim troškom usluga. To značajno smanjenje učinit će usluge prijevoza pristupačnijima i cjenovno prihvatljivijima.

Sve veća potražnja za uslugama prijevoza, zajedno s padom cijene tehnologije autonomnih vozila, dovela je do naglog porasta uvođenja robotaksija. Kompanije poput Tesle i Wayma već testiraju autonomna vozila na javnim cestama i planiraju uskoro pokrenuti velike robotaksi usluge. Očekuje se da će to dovesti do stvaranja novog tržišnog segmenta koji bi potencijalno mogao zamijeniti tradicionalne taksi usluge i usluge prijevoza.

Još jedan čimbenik koji pokreće rast robotaksi tržišta jest porast povezanih i pametnih gradova. Vlade diljem svijeta ulažu u inicijative za pametne gradove kako bi poboljšale kvalitetu života građana i smanjile prometne gužve. Primjer je i Rimac Automobili, kojoj je vlast dodijelila 1,5 milijardu kuna za razvoj robotaksija do 2024.

Autonomna vozila, uključujući robotaksije, imaju ključnu ulogu budući da pružaju učinkovitiji i održiviji način prijevoza. Osim toga, očekuje se da će rast pametnih gradova potaknuti potražnju za robotaksijima kako gradovi postaju povezaniji i automatiziraniji.

Sigurnosne prednosti autonomnih vozila također doprinose rastu tržišta robotaksi vozila. Autonomni automobili opremljeni su naprednim senzorima i algoritmima koji im omogućuju donošenje odluka u stvarnom vremenu i izbjegavanje potencijalnih nesreća.

Očekuje se da će se time smanjiti broj prometnih nesreća, čineći autonomna vozila atraktivnom opcijom za ljude koji traže sigurniji način prijevoza.