POSLJEDICA KRIZE

Tržište proširene i virtualne stvarnosti zabilježilo osjetan pad u prošloj godini

Tržište proširene i virtualne stvarnosti zabilježilo osjetan pad u prošloj godini
Depositphotos

Tržište proširene i virtualne stvarnosti (AR i VR) imalo je tešku 2022. jer su globalne isporuke naglo pale na 8,8 milijuna jedinica, što je 20,9 posto slabije nego 2021., navodi IDC u izvještaju.

Analitičari kažu da je pad bio očekivan, budući da je ovo tržište u razvoju i da određeni globalni događaji imaju golem utjecaj na njega, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu.

Primjerice, zbog pandemije koronavirusa je puno ljudi ostalo kod kuće s gotovinom za jednokratnu upotrebu, što je bila prilika za proizvođače VR i AR slušalica. Pomoglo je i to što rastuće cijene elektroničkih komponenti i logistike još nisu toliko rasle pa je Meta Quest 2 još uvijek bio 300 dolara. Trenutno je 400 dolara za osnovni model od 128GB.

Što se slušalica tiče, postoje one koje mogu raditi uz VR i one koje mogu raditi uz AR. Postoje i tzv. "Mixed Reality" (XR) slušalice koje mogu kombinirati AR i VR. One koje koštaju oko tisuću dolara, prilično više od slušalica koje se fokusiraju na jedno ili drugo.

Meta drži oko 80 posto ukupnog VR/AR tržišta, ByteDance je daleko iza kao druga s 10 posto, a društvo pet najvećih zaključuju DPVR, HTC i iQIYI. Ali, Sony je u veljači predstavio nove slušalice PSVR 2 pa ćemo vidjeti koliki će dio VR tržišta moći osvojiti.

Tržište "čistih" AR naočala prilično je drugačije i na njemu je Nreal dominirao s gotovo 100.000 isporuka prošle godine. Treba imati na umu da je Nreal bio šesti na ukupnom VR/AR tržištu, koje je trenutno uglavnom fokusirano na VR.

Njegova ponuda uključuje Air AR naočale, koje trenutno koštaju 380 dolara. Prilično su lagane i izgledaju poput običnih sunčanih naočala. Imaju OLED zaslon od 3840 x 1080 piksela i stvaraju sliku ekvivalentnu 130-inčnom zaslonu na 4m/13ft (46° FOV s 49 piksela po stupnju).

Nreal Air prebacuje obradu na vanjski uređaj pa ih se može koristiti za igranje u pokretu uz Nintendo Switch ili Valve Steam Deck. Alternativno, mogu biti dodatni zaslon za PS5 ili Xbox Series X kod kuće.

Rade i s Android telefonima putem aplikacije Nebula, a postoji i beta verzija za Macove koja koristi 6DoF praćenje naočala za stvaranje više virtualnih zaslona oko korisnika.

Sve u svemu, nije da AR/VR tržište nema što za ponuditi, ali još uvijek je preskupo pa mu potrošači uvelike okreću leđa i ne daju priliku.