Očekivan trend usporenja

Tržište poluvodiča palo i peti kvartal zaredom

Tržište poluvodiča palo i peti kvartal zaredom
Depositphotos

Tržište poluvodiča smanjilo se prema prihodima i peti kvartal zaredom pokazuju podaci za prvi kvartal 2023., prema analizi Omdije. Ovo je najdulje zabilježeno razdoblje pada otkako je Omdia počela pratiti tržište 2002. godine.

Prihod u prvom kvartalu 2023. iznosio je 120,5 milijardi dolara, što je pad od 9 posto u odnosu na 4. kvartal 22. Tržište poluvodiča je ciklično, a ovaj dugotrajni pad slijedi porast kako je tržište raslo do rekordnih prihoda u svakom tromjesečju između četvrtog kvartala 2020. i četvrtog kvartala 2021. nakon povećane potražnje uslijed globalne pandemije.

Tržište memorije i MPU-a glavna su područja tržišta poluvodiča koja pridonose padu. MPU tržište u 1. tromjesečju 2023. iznosilo je 13,1 milijardu dolara, samo 65 posto njegove veličine u 1. tromjesečju 22. kada je iznosilo 20 milijardi dolara. Tržište memorije prošlo je gore, s 1. kvartalom 23. godine na 19,3 milijarde dolara, što je samo 44 posto tržišta u 1. kvartalu 22. godine kada je iznosilo 43,6 milijardi dolara. Kombinirana tržišta MPU-a i memorije pala su za 19 posto u 1. kvartalu 23., povukavši tržište na pad od 9 posto u odnosu na kvartal (QoQ).

“Tržište poluvodiča muči nedostatak potražnje koji traje već nekoliko kvartala i rezultira padom ASP-ova za mnoge komponente. Međutim, potražnja postoji zahvaljujući generativnoj umjetnoj inteligenciji. NVIDIA je zabilježila snažan rast prihoda budući da je vodeća u ovom području, preokrenuvši učinak većine poluvodičkih kompanija do početka 2023., ali druge poluvodičke tvrtke tek trebaju iskoristiti prednosti ovog prostora na sličan način,” rekao je Cliff Leimbach, viši analitičar u Omdiji.

Pad tržišta memorije u posljednja tri kvartala promijenio je ljestvicu tržišnih udjela. Prije godinu dana, tri od pet najvećih poluvodičkih kompanija po prihodu bile su kompanije za memoriju, Samsung, SK Hynix i Micron. Samo je Samsung ostao na ljestvici prvih deset. Posljednji put kada i SK Hynix i Micron nisu bili među prvih deset na ljestvici bilo je 2008. godine, ilustrirajući borbe s kojima se suočavaju poluvodičke tvrtke usmjerene na memoriju. NVIDIA je objavila svoje financijske rezultate nakon objave CLT izvješća i nadmašila procjene o snazi tvrtkinih generativnih AI čipova zbog velike potražnje. Infineon se ove godine pomaknuo među prvih deset nakon povećanja od 11 posto u QoQ-u zahvaljujući svojoj snazi u automobilskom sektoru.