VELIKA OČEKIVANJA

Tržište poluvodiča će se oporaviti 2024.

Tržište poluvodiča će se oporaviti 2024.
Depositphotos

Prema najnovijem istraživanju IDC-a, s eksplozivnom globalnom potražnjom za AI i HPC-om, zajedno sa stabilizirajućom potražnjom za pametnim telefonima, osobnim računalima, infrastrukturom i otpornim rastom u automobilskoj industriji; očekuje se da će industrija poluvodiča započeti novi val rasta. Poluvodički proizvodi pokrivaju logičke integrirane sklopove (IC), analogne IC, mikroprocesore i mikrokontrolere i memorije.

„Stroga kontrola ponude i proizvodnje od strane proizvođača memorije dovela je do povećanja cijena od početka studenog, a potražnja za umjetnom inteligencijom u svim glavnim aplikacijama potaknut će oporavak cjelokupnog tržišta prodaje poluvodiča 2024. Lanac opskrbe poluvodiča, uključujući dizajn, proizvodnje, pakiranja i testiranja, oprostit će se od pada 2023. godine,” kaže Galen Zeng, viši voditelj istraživanja, Semiconductor Research, IDC Asia/Pacific.

IDC predviđa osam trendova za tržište poluvodiča u 2024. godini:

#1: Tržište prodaje poluvodiča oporavit će se 2024. s godišnjom stopom rasta od 20 posto

Proces iscrpljivanja zaliha u opskrbnom lancu nastavlja se zbog slabe potražnje na tržištu. Iako u drugoj polovici 2023. ima nekih sporadičnih kratkih narudžbi i hitnih narudžbi, još uvijek je teško preokrenuti godišnji pad od 20 posto u prvoj polovici, stoga se očekuje da će tržište prodaje poluvodiča i dalje pasti za 12 posto u 2023. Nakon recesija tržišta memorije od preko 40 posto u 2023., u 2024. očekuje se da će učinak smanjenja proizvodnje povećati cijenu proizvoda, zajedno s povećanjem prodora skupog HBM-a, postati pokretačka snaga za tržište rast. S postupnim oporavkom potražnje za pametnim telefonima i snažnom potražnjom za AI čipovima, IDC očekuje da će se tržište poluvodiča vratiti trendu rasta 2024., s godišnjom stopom rasta iznad 20 posto.

#2: ADAS (Advanced Driver Assistance System) i razvoj tržišta automobilskih poluvodiča za infotainment pogon

Iako je rast automobilskog tržišta ostao otporan, trend automobilske inteligencije i elektrifikacije je jasan i važan je pokretač budućeg tržišta poluvodiča. ADAS ima najveći udio na tržištu automobilskih poluvodiča, sa ukupnom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 19,8 posto do 2027., što čini 30 posto tržišta automobilskih poluvodiča u toj godini. Infotainment čini drugi najveći udio na tržištu automobilskih poluvodiča, s CAGR-om od 14,6 posto do 2027., čineći 20 posto tržišta te godine, vođen automobilskom inteligencijom i povezivosti. Općenito, sve više i više automobilske elektronike oslanjat će se na čipove, što znači da će potražnja za poluvodičima biti dugoročna i stabilna.

#3: Poluvodičke AI aplikacije šire se iz podatkovnih centara na osobne uređaje

Umjetna inteligencija je u velikom porastu jer podatkovni centri zahtijevaju veću računalnu snagu, obradu podataka, složene velike jezične modele i analitiku velikih podataka. S napretkom tehnologije poluvodiča, očekuje se da će više AI funkcija biti integrirano u osobne uređaje počevši od 2024. AI pametni telefoni, AI računala i AI nosivi uređaji postupno će se lansirati na tržište. Očekuje se da će nakon uvođenja umjetne inteligencije biti više inovativnih aplikacija za osobne uređaje, što će pozitivno potaknuti povećanje potražnje za poluvodičima i naprednim pakiranjem.

#4: Iscrpljivanje inventara dizajna IC-a postupno završava, očekuje se rast tržišta Azije i Pacifika od 14 posto do 2024.

Iako je izvedba IC dizajnera u azijsko-pacifičkom području bila relativno spora 2023. zbog duge racionalizacije zaliha, većina dobavljača ostala je otporna unatoč pritisku tržišta. Svaki je dobavljač bio aktivan u ulaganju i inovacijama kako bi ostao relevantan u opskrbnom lancu. Osim toga, tvrtke za dizajn IC-a nastavljaju njegovati tehnologije iskorištavanjem usvajanja AI-a u klijentskim uređajima i automobilskoj industriji. S postupnim oporavkom globalnog tržišta osobnih uređaja, pojavit će se nove prilike za rast, a procjenjuje se da će ukupno tržište rasti za 14 posto godišnje u 2024. godini.

#5: Potražnja za naprednim procesima u ljevaoničkoj industriji raste

Na ljevaoničku industriju utjecala je korekcija zaliha i okruženje slabe potražnje, budući da su stope iskorištenosti kapaciteta značajno pale 2023., posebno za zrele procesne tehnologije iznad 28 nm. Međutim, zbog oporavka potražnje za nekom potrošačkom elektronikom i potražnje za umjetnom inteligencijom, 12-inčne tvornice sporo su se oporavljale u drugoj polovici 2023., a oporavak naprednih procesa bio je najočitiji. Radujući se 2024., uz napore TSMC-a, Samsunga i Intela te postupnu stabilizaciju potražnje krajnjih korisnika, tržište će nastaviti rasti i očekuje se da će globalna industrija ljevanja poluvodiča rasti i dvoznamenkasto sljedeće godine.

#6: Rast kineskog proizvodnog kapaciteta i pojačana cjenovna konkurencija za zrele procese

Pod utjecajem američke zabrane, Kina je aktivno širila svoje proizvodne kapacitete. Kako bi održala svoju stopu iskorištenosti kapaciteta, kineska industrija nastavila je nuditi povlaštene cijene, za koje se očekuje da će vršiti pritisak na "ne-kineske" ljevaonice. Osim toga, inventar industrijske kontrole i automobilskog IC-a u drugoj polovici 2023. do prve polovice 2024. morat će se kratkoročno osloboditi zaliha, jer je proizvodnja pločica prvenstveno koncentrirana na zrele procese, koji će nastaviti stavljati pritisak na dobavljače i njihovu sposobnost da povrate pregovaračku moć.

#7: Očekuje se da će CAGR tržišta 2.5/3D pakiranja biti 22 posto od 2023. do 2028.

Kako se funkcionalnost i zahtjevi za performansama poluvodičkih čipova nastavljaju poboljšavati, napredne tehnologije pakiranja postaju sve važnije. Očekuje se da će tržište 2.5/3D paketa rasti po CAGR-u od 22 posto od 2023. do 2028., što ga čini područjem od velikog interesa na tržištu testiranja paketa poluvodiča.

#8: Kapacitet lanca opskrbe CoWoS-a povećava se dvostruko, povećavajući ponudu AI čipova

Val AI doveo je do porasta potražnje za poslužiteljima koji se oslanjaju na TSMC-ovu naprednu tehnologiju pakiranja CoWoS. Trenutno još uvijek postoji jaz od 20 posto između ponude i potražnje za CoWoS-om. Uz NVIDIU, međunarodne dizajnerske kuće za IC također povećavaju svoje narudžbe. Procjenjuje se da će se kapacitet CoWoS-a povećati za 130 posto do druge polovice 2024., a više dobavljača će aktivno ući u lanac opskrbe CoWoS-a, što će, kako se očekuje, učiniti opskrbu AI čipovima još robusnijim u 2024., te će važan pokretač rasta za razvoj usvajanja umjetne inteligencije.