Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu
DepositPhotos

Događanja u svijetu kao što su pandemija COVID-19, klimatske promjene, zagađenje zraka te zahtjevi za vođenjem zdravijeg života ali i rast životnog standarda, mijenjaju iz dana u dan naše svakodnevne navike. Navedene promjene ne utječu samo na naš društveni i poslovni život ili na to kako provodimo slobodno vrijeme, već idu i korak dalje. Pa su tako stručnjaci iz tvrtke PlanRadar, vodećom europskom platformom za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju u građevinskoj industriji te sektoru nekretnina, identificirali 10 trendova koji su obilježili 2022. godinu u području individualne stambene gradnje i stanovanja. Primjerice, jedan od rastućih trendova na hrvatskom tržištu je izgradnja montažnih kuća kako u kontinentalnom dijelu Hrvatske, tako i na obali.

„Kroz digitalizaciju građevinske industrije susrećemo se s najnovijim trendovima, kako u visokogradnji, tako i u niskogradnji. Primjećujemo da se PlanRadar alat sve češće koristi i za izgradnju individualnih objekata, kako bi klijenti odmah mogli dobiti utisak o tome kako će izgledati njihov budući dom, ali i za potrebe koordinacije svih aktivnosti i podizvođača, praćenje materijala, planiranje troškova, itd. Iz priloženog vidimo da Hrvatska prati svjetske trendove, a vjerujemo da će prirodni i ekološki prihvatljivi načini izgradnje postati dio svakodnevice, a ne iznimka od pravila“, ističe Bojan Petković, regionalni menadžer tvrtke PlanRadar za istočnu Europu.

10 trendova prema istraživanjima stručnjaka iz tvrtke PlanRadar:

1. Nova vrsta kupaca - iako je individualno stanovanje na razvijenim tržištima do sada uglavnom bilo namijenjeno starijim i bogatijim klijentima, ovaj trend se polako mijenja. U svijetu, ali i u Hrvatskoj sve veći je broj mladih profesionalaca koji se odlučuju za rad od kuće i koji imaju priliku posao obavljati daleko od gradske vreve ili tamo gdje su troškovi stanovanja niži u odnosu na urbane centre.

2. Novi kriteriji za odabir lokacije -  za razliku od prije, kada je prateća infrastruktura bila jedna od glavnih kriterija za izbor lokacije za izgradnju kuće, danas se prioriteti mijenjaju. Pa je tako novim vlasnicima danas važnije da lokacija budućeg doma ima dobar pristup internetu, nego trgovini ili školi.

3. Održivost i ekologija - mlađi kupci sve više vode računa i o održivosti budućih nekretnina, kao i o minimiziranju njihovog utjecaja na prirodno okruženje. Pored zaštite životne sredine, neka od rješenja, kao što su solarni paneli ili energetski efikasno osvjetljenje, istovremeno doprinose i snižavanju budućeg troška stanovanja. Primjerice, kupci u Hrvatskoj se odlučuju za YTONG kuće za čiju se gradnju primjenjuje ekološki prihvatljiv i potpuno prirodan materijal, a sve u cilju kako bi se izgradile energetski učinkovite kuće. Također, primjetan je i porast solarnih krovova u posljednjih nekoliko godina, no ipak je ovo jedan od trendova koji ima veliki potencijal i čiji se rast tek očekuje u Hrvatskoj.

4. Manje kuće - za razliku od nekadašnjih trendova gradnje velikih objekata suvremeni kupci traže manje kuće. One će im pružiti sve što im je potrebno za udobno stanovanje, a troškovi izgradnje i održavanja su puno niži. U svijetu je sve popularniji trend „Tiny Houses“ ili minijaturne kuće koje su idealne za održivost stanovanja. U Hrvatskoj ovi objekti još nisu široko rasprostranjeni, ali imaju veliki potencijal za rast, kako u individualnom stanovanju tako i u turizmu.

5. Prirodno svjetlo - arhitekti i projektanti sve više se susreću sa zahtjevom za prirodnim svjetlom u privatnim kućama. Od velikih prozora od poda do stropa, preko prozirnih krovova, a neki zahtjevi idu tako daleko da vlasnici žele prozirne dijelove kuće kako bi mogli vidjeti, primjerice cijelo dvorište.

6. Prirodno okruženje - klijenti su tijekom pandemije COVID-19 shvatili koliko je zapravo za mentalno zdravlje važno imati prirodu na dohvat ruke. Zato se sada posebno cijene objekti izrađeni od prirodnih materijala, kao i oni koji omogućuju doticaj s prirodom ili osiguravaju njenu direktnu blizinu.

7. Unutarnja dvorišta - mnogi klijenti koji se odluče na izgradnju kuće žele imati dvorište skriveno od pogleda s ulice ili od susjeda, čime im je zagarantirana privatnost. Nerijetko, to podrazumijeva i otvoreni dio s vrtom čak i u središtu kuće, po ugledu na španjolsku arhitekturu.

8. Montažne kuće - iako izraz montažne kuće i individualni zahtjevi možda na prvi pogled ne idu zajedno, istina je drugačija. Projektanti uveliko surađuju s proizvođačima montažnih elemenata kuća, kako bi izgradili kuću prema individualnom zahtjevu korisnika, a koriste i sve montažne dijelove, kao što su npr. sanitarije ili kuhinje, što opet štedi vrijeme i novac.

9. Fleksibilni prostori - ovo je još jedan od trendova inspiriran prije svega pandemijom COVID-19, kada su ljudi iznenada svoje dnevne sobe ili blagovaonice morali koristiti kao urede ili teretane. Sobe kojima se namjena može vrlo brzo promijeniti, podrazumijevaju dosta otvorenog prostora, ali i elemente postavljene na zidove, kao što su stolovi, televizori, police, itd.

10. Stambena naselja - trend koji je sve prisutniji i u Hrvatskoj, podrazumijeva odvojene stambene jedinice i zajedničke sadržaje koje svi vlasnici mogu koristiti - bilo da se radi o uslužnim djelatnostima kao što su održavanje, pranje rublja i slično, ili sportskim aktivnostima, itd. Prema procjenama stručnjaka, ovakvi oblici stanovanja danas su najinteresantniji starijim korisnicima, čija su se djeca odselila, a koji i dalje žele biti u kontaktu s drugim ljudima i susjedima.