TAIA platforma za prevođenje pogonjena umjetnom inteligencijom osigurala 1,2 milijuna eura investicije

TAIA platforma za prevođenje pogonjena umjetnom inteligencijom osigurala 1,2 milijuna eura investicije

TAIA, slovenska web platforma za prevođenje pogonjena umjetnom inteligencijom, primila je investiciju od 1,2 milijuna eura iz hrvatskog fonda rizičnog kapitala Fil Rouge Capital. TAIA će resurse koristiti za širenje na strana tržišta, prvenstveno zapadnu Europu i SAD te daljnji razvoj tehnologije dubokog učenja na kojem platforma počiva.

Investicija će pomoći kako bi TAIA nastavila razvijati svoje SaaS (Software as a Service) prevoditeljske aplikacije i korisnicima pruži bolje korisničko iskustvo. Time će u konačnici tvrtkama iz cijelog svijeta pojednostaviti i olakšati lokalizaciju koja im je potrebna kada ulaze na globalno tržište.

“Do sada prevođenje nije bio automatizirano – upravo je ovo područje koje rješava TAIA. Na tržištu su nedostajali proizvod i usluga koji bi premostili jaz između starih načina prevoditeljskih agencija i trenutnih mogućnosti strojnih prijevoda”, rekao je Stevica Kuharski, direktor u Fill Rouge Capitalu.

"Kada smo 2018. shvatili kakav potencijal za automatizaciju postoji u prevoditeljskoj industriji, odlučili smo razviti platformu koja će izravno povezati klijente s jedne strane i prevoditelje s druge strane u povezanom okruženju, bez slanja e mailova tamo i natrag. Jednostavno, brzo, precizno i sve na jednom mjestu. Drago nam je da su i investitori to prepoznali", rekao je Matija Kovač, voditelj proizvoda i suosnivač, TAIA Translations

TAIA je web aplikacija koja korištenjem umjetne inteligencije i napredne automatizacije, svojim korisnicima omogućuje brzo i lako prevođenje i lokalizaciju marketinških materijala, sadržaja za web, pravnih dokumenata pa čak i knjiga. A ako korisnik to zatraži, TAIA nudi čak i uslugu završnog uređivanja teksta od strane iskusnih prevoditelja.

Od osnutka krajem 2018. do danas, TAIA je prevodila za više od 1800 korisnika, prevedeno je više od 15 milijuna riječi, a baza klijenata uključuje i međunarodne korporacije kao što su Red Bull, 3M, Hervis i Müller i mnogi drugi. Korisnici svim svojim prevoditeljskim projektima pristupaju preko jedinstvenog web sučelja i s lakoćom upravljaju svim svojim potrebama za prijevodima jer u nekoliko sekundi na istom mjestu mogu dobiti procjenu troška za pojedini prijevod i jednim klikom zatražiti da strojno prevedeni tekst pregleda i uredi iskusan prevoditelj.

Platforma TAIA automatizira prijevod tekstova na gotovo 100 jezika, a sa svakim novim prijevodom sustav napreduje u razumijevanju pravila jezika i konteksta. TAIA koristi vlastitu tehnologiju pamćenja prijevoda, koja za svakog korisnika bilježi povijest prevedenog sadržaja. Time stalni korisnici s vremenom dobivaju sve prilagođenije prijevode uz cijenu nižu i do 50 posto, jer se jednom preveden i naplaćen sadržaj više ne naplaćuje.

Još jedna dobra i praktična stvar koju korisnici cijene su prijevodi u izvornom formatu u kojem je korisnik prenio originalne datoteke. Primjerice, ako je korisnik zatražio prijevod teksta u formatu .doc, dobiva i prijevod u formatu .doc. TAIA trenutno podržava 65 različitih vrsta datoteka, uključujući ne samo uobičajene datoteke poput .doc ili .pdf već i web stranice i kataloge.

„Naš svijet nikad nije bio podložan tako brzim promjenama, uglavnom zahvaljujući globalizaciji i automatizaciji. S jedne strane, povećava se potreba tvrtki za lokalizacijom jer više od 75% potrošača radije kupuje na svojem jeziku, a s druge strane brzi razvoj tehnologije, a posebno umjetne inteligencije, otvara nove mogućnosti za optimizaciju procesa prevođenja. TAIA može pomoći velikom broju tvrtki da lakše, jednostavnije i uz manje troškove lokalizacije uđu na strana tržišta. To je naša vizija”, rekao je Marko Hozjan, direktor i suosnivač, TAIA Translations.

Još iz kategorije

Rad od bilo gdje - budućnost rada u 2021?

Rad od bilo gdje - budućnost rada u 2021?

26.11.2020. komentiraj

Audrey Khusid osnovao je i Miro, a ujedno ima i titulu izvršnog direktora (CEO) te kompanije koja nudi vizualnu suradnju u poslovnom okruežnju. A pod svjetlima pozornice našao se zahvaljujući pandemiji koronavirusa, tijekom koje mu je broj korisnika porastao s 3,7 milijuna na devet milijuna. Dapače, 95 posto kompanija iz Fortune 100 koristi njegove usluge.

Sve je spremno za završnicu šeste sezone A1 Adria Lige

Sve je spremno za završnicu šeste sezone A1 Adria Lige

26.11.2020. komentiraj

Najbolje regionalno esport događanje od danas ulazi u finale šeste sezone koje se ove jeseni zbog globalne pandemije, nažalost, neće održati uživo na Zagrebačkom velesajmu. No, uhodan tim organizatora i natjecatelja prilagodili su se epidemiološkoj situaciji te će se finalni okršaji u četiri igre odvijati u sklopu Reboot Online Games Week powered by A1 – uživo iz ESPORTS studija powered by A1 Adria League te prikazivati na streaming servisima i društvenim mrežama A1 Adria Lige. Finala u mobilnim igrama održat će se u četvrtak (Brawl Stars) i petak (Clash Royale) od 17 sati, dok su za vikend već od 13 sati na rasporedu ostale igre – CS:GO u subotu te FIFA21 u nedjelju.

Konferencija Shift Money 2020 - 7. i 8. prosinca u Zagrebu u suradnji sa Singapore FinTech Festivalom

Konferencija Shift Money 2020 - 7. i 8. prosinca u Zagrebu u suradnji sa Singapore FinTech Festivalom

26.11.2020. komentiraj

Tvrtka Shift, vodeći organizator događanja povezanih s tehnologijom u jugoistočnoj Europi, najavljuje kako će se Shift Money 2020, regionalna konferencija posvećena financijskim tehnologijama, održati 7. i 8. prosinca 2020. u zagrebačkoj Laubi.