Ekologija

Svi se furaju na zeleno

Svi se furaju na zeleno
Fotolia

Unatoč kratkoročnom poremećaju, ekološki je i dalje brzorastuća, dugoročna osobna vrijednost među potrošačima, prema GfK. Rašireno je mišljenje da su mladi ljudi najviše zabrinuti zbog klimatskih promjena, no najveći porast zabrinutosti od 2021. zabilježen je među onima u dobi od 60 i više godina.

Jedan od pet iz ove skupine istraživao je ekološke prakse tvrtki u 2022. – što je 6 postotnih bodova više u odnosu na prethodnu godinu – a gotovo 50 posto njih „putuje zeleno“. Ekološka svijest čvrsto je ukorijenjena u svim dobnim skupinama. U industriji robe široke potrošnje (FMCG), ekološki aspekti kao što su ambalaža bez plastike i prirodni sastojci već su dobro uspostavljeni, a potrošači su spremni platiti više za njih. Ali je li održivost također pokretač tržišta T&D?

U ožujku 2021. EU je pokrenuo svoje novo energetsko označavanje uređaja. Od tada se udio prodaje modela A-klase više nego udvostručio u roku od godinu dana i već premašuje udio od 60 posto u određenim zemljama i kategorijama proizvoda. Kao rezultat toga, cijene su se značajno promijenile. Dok je prosječna cijena perilice posuđa A+++ (prethodna oznaka) u Europi 2020. iznosila 688 eura, potrošači su 2022. platili prosječno 1438 eura za najbolju u klasi A oznaku. To znači da je nova oznaka EU-a postigla svoj glavni Cilj je učinkovitije razlikovati potrošnju energije uređaja i ponovno učiniti energetsku učinkovitost aspirativnom značajkom.

Očekuje se da će tijekom sljedećih godina energetski učinkoviti uređaji nastaviti osvajati tržišni udio kako se norma pomiče prema proizvodima s oznakama između A i C. Da bi se uspostavili u premium cjenovnom segmentu, trgovci na malo i proizvođači moraju predvoditi ovaj razvoj. “Vrlo je vjerojatno da ekološke karakteristike tvrtke, kao što je ugljični otisak, same po sebi ne mogu lako opravdati vrhunsku cijenu za potrošače. Trajnost i energetska učinkovitost ključni su čimbenici za kupce Tech i Durables koji traže ukupne uštede u životnom vijeku svojih uređaja, kao i ekološki prihvatljiviji izbor proizvoda,” kaže Norbert Herzog, GfK stručnjak za Consumer Tech and Durables.

Globalno tržište pametnih telefona je zasićeno i bilježi pad stopa rasta. Kako bi nastavili uspjeti, trgovci na malo i proizvođači moraju nešto poduzeti, a održivost je ključni element za siguran rast. Jedan trend koji nastavlja rasti na T&D tržištu su obnovljeni proizvodi. Prema GfK Consumer Life, 27 posto potrošača diljem svijeta već je kupilo nešto rabljeno umjesto novog.

“Kada je riječ o tehničkim uređajima, pametni telefoni dominiraju obnovljenim tržištem, ali ih prijenosna računala i igraće konzole sustižu”, objašnjava Herzog. “Unutar zasićenog globalnog tržišta pametnih telefona, koje je zabilježilo pad prihoda u 2022., obnovljeni uređaji su svijetla točka. U ovom području očekujemo otprilike dvoznamenkastu stopu rasta prihoda u sljedećim godinama, znatno iznad tržišnog prosjeka.”

Ovaj razvoj također je vidljiv iz GfK podataka za Francusku: 2022. obnovljeni pametni telefoni zabilježili su stopu rasta od oko 24 posto u vrijednosti prodaje u usporedbi s prethodnom godinom, dok su novi uređaji zabilježili porast od samo 3 posto. Za trgovce na malo i proizvođače, nove poslovne inicijative u ovom sektoru ne samo da mogu nadoknaditi izgubljeni prihod i marže, već i promicati zeleni korporativni imidž.

Za kupnju novih uređaja, prodavači pametnih telefona sve više promoviraju ekološke tvrdnje. Već 71 posto vrijednosti pametnih telefona prodanih u veljači 2023. u zemljama EU4* imalo je tri ili više ekoloških tvrdnji, prema gfknewronu, koji prati sedam vrsta tvrdnji. Najzastupljenija je eko ambalaža (44 posto prodanih jedinica), reciklirani materijal (43 posto) i CO2 otisak (41 posto). Prosječna cijena plaćena za modele s tvrdnjom o ekološkom pakiranju više je nego dvostruko veća u usporedbi sa svim ostalim uređajima. 25 posto takvih pametnih telefona čak se prodaje za više od 1000 eura. Dakle, tvrdnja o eko-pakiranju iznimno je privlačna trgovcima i proizvođačima.

„Za potrošače, okoliš je stalni prioritet koji ne nestaje, bez obzira na kratkoročna ometanja od konkurentskih briga.“, sažima Herzog. „Vodeći nam pokazatelji već danas govore da tržišta počinju pokretati ekološke inicijative, čak i izvan očite tvrdnje o energetskom označavanju. Dakle, pitanje za T&D sektor nije "ako", nego "kada" će održivost postati jedan od glavnih kriterija za sve odluke potrošača o kupnji.

GfK predviđa da je odgovor na to "unutar 7 godina". Do 2030. GfK predviđa da će 50 posto svjetske populacije biti eko-aktivno, s potencijalnom globalnom potrošnjom od preko 700 milijardi američkih dolara na potrošačku tehnologiju i trajnu robu. Trgovci na malo i proizvođači stoga moraju početi izvršavati svoju svrhu i strategije održivosti ubrzano i dublje razumjeti svoju ciljnu skupinu. Bit će ključno prvo implementirati održivost u svoje poslovanje ss procese i proizvode, a tek nakon toga komunicirati prave poruke kako bi se osigurala vjerodostojnost i izbjegla slika zelenaštva. To je preduvjet za dugoročni uspjeh na (održivom) tržištu.