CRNI SCENARIJ

Stručnjaci strahuju da će umjetna inteligencija dovesti do nukelarne katastrofe

Stručnjaci strahuju da će umjetna inteligencija dovesti do nukelarne katastrofe
Već tijekom ovog stoljeća dogodit će se masovne promjene iza kojih će stajati, na ovaj ili onaj način, umjetna inteligencija...

Umjetna inteligencija još je uvijek goruća tema u svijetu tehnologije, ali i šire, ponajprije zbog mogućih negativnosti koje donosi. Stoga, neće najbolje "sjesti" istraživanje koje je prezentirao Atlas VPN, a upozorava na potencijalnu nuklearnu katastrofu.

Podatke je prikupio Stanford, u njemu je sudjelovalo 480 stručnjaka za umjetnu inteligenciju i 36 posto ih je izrazilo mišljenje da bi ona mogla izazvati nuklearnu katastrofu. Ne jer želi nego jer bi mogla smatrati da je nuklearni odgovor nužan u određenoj situaciji.

Možda je značajnije da njih 73 posto smatra kako će umjetna inteligencija ubrzo dovesti do "revolucionarnih društvenih promjena", što može biti pozitivno jednako kao i negativno. To se tiče radnih mjesta i njihova potencijalnog gubitka za stotine milijuna ljudi. Istovremeno, umjetna inteligencija može dodatno unaprijediti poziciju radnika i to je predmet rasprava još uvijek.

Neki su pak otišli podosta dalje pa se koncentrirali na ono što je još uvijek teorija - opću umjetnu inteligenciju ili AGI. To je najnapredniji oblik umjetne inteligencije, sposoban za apsolutno sve što može čovjek. Ukratko, AGI bi mogao razviti kognitivne sposobnosti, osjećaje, improvizirati, kreativno se izražavati...

Čak 58 posto stručnjaka vjeruje da je AGI ozbiljan problem i da mu treba pristupati već u ovom trenutku, a ne kad postane prekasno. Nešto slično zagovara i njih 41 posto kad kaže da obrada prirodnog jezika (NLP) treba biti regulirana također već u ovim trenucima.

I, na kraju, 77 posto ispitanih stručnjaka za AI smatra da privatne kompanije koje se bave ovom tehnologijom imaju prevelik utjecaj jer su u posjedu iznimno moćnih alata, nevjerojatne količine podataka i općenito imaju temelje za izvođenje stvari koje nijedna druga tehnološka kompanija u povijesti nije imala.

Kako god, već tijekom ovog stoljeća dogodit će se masovne promjene iza kojih će stajati, na ovaj ili onaj način, umjetna inteligencija...