Što se događa kada se svi Bitcoini izrudare?

Što se događa kada se svi Bitcoini izrudare?
DepositPhotos

Satoshi Nakamoto je u trenucima kreiranja bitcoina odmah postavio njegovo ograničenje na 21 milijun, što znači da kad se dosegne ta brojka, više neće biti moguće rudariti nove “novčiće“. Za to postoji konkretan razlog...

Kratko rečeno, Nakamoto je htio da svaki "novčić" ima svoju vrijednost u zadanom vremenu i ta ideja svakako je uspjela jer ta kriptovaluta uvjerljivo je najvrednija na svijetu i čini se da tako nešto neće biti ubrzo promijenjeno. Ali, to je samo kratko objašnjena verzija.

U trenucima kad je Satoshi Nakamoto radio na svojoj kriptovaluti, svjetska ekonomija iznosila je oko 21 bilijun dolara, što bi značilo da je toliko "fizičkog novca" bilo u opticaju. Samim time, Nakamoto je imao viziju da njegova kriptovaluta čini promil toga.

U ovom trenutku, svijetom "kola" oko 18,5 milijuna bitcoina od njih ukupno 20999999,9769. Ili, tri bitcenta manje od 21 milijun. Za "rudariti" ih je preostalo oko 2,5 milijuna. Nakon toga, više ih neće biti, osim ako netko ne promijeni Bitcoin protokol pa omogući daljnje "rudarenje", što bi podosta promijenilo princip te kriptovalute i možda joj narušile vrijednost.

Ali, neki od stručnjaka tvrde da će posljednji bitcoin biti "izrudaren" tek 8. listopada 2140., ako moć kojom se "rudari" ostane na identičnoj razini kao što je bila u trenucima kad je "izrudaren" prvi blok. A drugi pak smatraju da će bitcoin biti iznimno stabiliziran ako nastavi služiti za transakcije kao "regularan" novac. U prijevodu, zasad se samo teoretizira o tome što i kako s bitcoinom na njegovom kraju, odnosno, vrhuncu.

Možda je na sve to mislio i Nakamoto kad je stvorio bitcoin. Zato postoji "halving", ili prepolavljanje nagrada za "rudarenje". Tijekom prvog ciklusa s 50 BTC se palo na 25, zatim na 12,5 u 2016. i na 6,25 u 2020. Za četiri godine past će na 3,125...

U ovom trenutku, jedan bitcoin vrijedi 10.635 američkih dolara ili 68.657 kuna.