Što donosi digitalna transformacija hrvatskih sveučilišta i povezivanje u mreže europskih sveučilišta saznajte na konferenciji Srce DEI 2022

Što donosi digitalna transformacija hrvatskih sveučilišta i povezivanje u mreže europskih sveučilišta saznajte na konferenciji Srce DEI 2022

Sveučilišni računski centar (Srce) održava svoju godišnju konferenciju Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2022 6. i 7. travnja 2022. u Mozaik Event Centru, a digitalna transformacija sveučilišta jedna je od glavnih tema.

Digitalna tranzicija sveučilišta danas je središnji element svih relevantnih europskih strateških dokumenta, preporuka i politika jednako onih u području edukacije kao i istraživanja i javne odgovornosti. Digitalna transformacija hrvatskih sveučilišta, kao i onih u svijetu, ubrzana je pandemijom uzrokovanom virusom COVID-19. U tom su procesu transformacije prepoznate mnoge prednosti što ih donose digitalne tehnologije kao i postojanje velikog prostora za unaprjeđenje alata za osiguranje kvalitete, ukidanje nejednakosti u pristupu online učenju i poučavanju, ali i u prostoru psihološke i etičke dimenzije transformacije.

U pozvanom predavanju pod nazivom „Digitalna transformacija hrvatskih sveučilišta“, prof. dr. sc Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora RH govorit će o prilikama i izazovima koje pred hrvatska sveučilišta donosi novo vrijeme u kojem je potrebno osigurati kvalitetnu infrastrukturu za digitalnu transformaciju, razviti relevantne vještine nastavnika ali i izgraditi stav institucija koje će promovirati dobrobit studenata u novom digitalnom okruženju.

Usporedno s digitalizacijom sveučilišta u Europi se ubrzano stvaraju mreže sveučilišta koje za cilj imaju omogućavanje studentima pohađanje kolegija i usvajanje znanja i vještina neovisno o geografskoj lokaciji pojedinog sveučilišta i studenta. Takve mreže sveučilišta, kojih je u Europi trenutno ukupno 41 , uspostavljene su s ciljem povećanja mobilnosti studenata, nastavnika i istraživača kao i lakše uspostave i izvođenja združenih studija. Takve mreže u velikoj se mjeri oslanjanju na napredne digitalne i informacijsko-komunikacijske tehnologije koje omogućavaju stvaranje virtualnih europskih kampusa nadilazeći zemljopisna ograničenja, te dajući mogućnosti za razvoj naprednih informacijskih sustava za razmjenu i evidenciju podataka unutar ali i između mreža sveučilišta.

Koji se izazovi pritom kriju iz perspektive informatizacije i organizacije, te kako se u omogućavanje međunarodne mobilnosti studenata uklapa virtualna iskaznica, na kojoj stručnjaci Srca rade s partnerima na europskim projektima, bit će teme u tematskim blokovima „Virtualna iskaznica“ i „Europska sveučilišta“ koji se održavaju drugog dana konferencije Srce DEI 2022.

Prijave za online sudjelovanje na konferenciji su i dalje otvorene, a svi zainteresirani mogu se prijaviti ispunjavanjem online obrasca na web stranicama konferencije Srce DEI 2022.