Stižu promjene u pravilima letenja s dronovima

Stižu promjene u pravilima letenja s dronovima
Fotolia ilustracija

Objavljena je nova verzija pravilnika koji regulira letenje dronovima, a pravilnik dolazi pod imenom Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova i namijenjen je propisivanju uvjeta za sigurnu upotrebu bespilotnih letjelica mase do uključivo 150 kilograma. Iz ovoga su izuzete letjelice koje se koriste u vojnim, carinskim ili policijskim aktivnostima, u akcijama traganja i spašavanja, gašenja požara. Zanimljivo, od ovog pravilnika izuzeta su letenja u zatvorenom prostoru.

Početak pravilnika rezerviran je za pojmovnik, kako bi se razjasnili neki pojmovi koji se sada unose u pravilnik i koji pojednostavnjuju letenje kao što je primjerice BVLOS (beyond visual line of site) odnosno letenje izvan vidnog polja operatera odnosno pilota.

Jedna od najvažnijih promjena je da se umjesto energije koju može razviti zrakoplov u padu uvodi kategorizacija letjelica prema njihovoj težini što će uvelike olakšati letenje ali i obavljanje komercijalnih djelatnosti popust snimanja iz zraka.

Treba vrlo jasno naglasiti da se ovaj pravilnik odnosi isključivo na letenje, ali ne i snimanje koje je regulirano pravilnikom o snimanju iz zraka i prema kojem svako snimanje te poslije emitiranje treba prijaviti i dobiti odobrenje od Državne geodetske uprave, a sve je zapravo proizašlo iz zakon o obrani.

Sada se prema novom pravilniku regulira da je bespilotnim zrakoplovom dopušteno letenje danju  osim u iznimnim slučajevima i to na visini do 120 m iznad tla, osim kada se let odvija u neposrednoj blizini prepreke koja je

viša od 120 m u kojem slučaju najveća visina leta smije biti do 50 m iznad visine prepreke.

Letenje se mora obavljati na način da horizontalna udaljenost bespilotnog zrakoplova od skupine ljudi nije manja od 30 metara, osim kada se bespilotnim zrakoplovom sudjeluje na zrakoplovnoj priredbi

Letenje se mora obavljati unutar vidnog polja pilota na daljinu, i na udaljenosti najmanje 3 km od rubova i pragova uzletno-sletne staze (USS) nekontroliranog aerodroma, osim kada su posebno predviđene procedure za letenje bespilotnih zrakoplova definirane naputkom za korištenje aerodroma.

Kao što smo već spomenuli BVLOS odnosno letenje izvan vidnog kruga operatera odnosno pilota bespilotne letjelice sada je dopušteno pod nekim uvjetima što je definirano člankom 5. novog pravilnika.

Dužnosti i odgovornosti pilota na daljinu

Članak 5.

(1) Pilot na daljinu mora:

a) upravljati bespilotnim zrakoplovom na siguran način, da ne predstavlja opasnost po život,

zdravlje ili imovinu na tlu i u zraku te da ne narušava javni red i mir,

b) upravljati bespilotnim zrakoplovom sukladno primjenjivim propisima, letačkim priručnikom ili

uputama za upotrebu i operativnim priručnikom kada je primjenjivo,

c) prije leta provjeriti ispravnost sustava bespilotnog zrakoplova,

d) provjeriti da li je bespilotni zrakoplov označen u skladu s člankom 3. ovoga Pravilnika,

e) osigurati područje uzlijetanja i slijetanja,

f) prikupiti sve potrebne informacije za planirani let i uvjeriti se da meteorološki i ostali uvjeti u

području leta osiguravaju sigurno izvođenje leta,

g) osigurati da je sva oprema ili teret na bespilotnom zrakoplovu odgovarajuće pričvršćen na

način da ne dođe do njegovog ispadanja,

h) upravljati na način da bespilotni zrakoplov tijekom uzlijetanja ili slijetanja sigurno nadvisuje

sve prepreke,

i) stalno promatrati zračni prostor u području letenja bespilotnog zrakoplova kako ne bi doveo u

opasnost druge zrakoplove, i

j) dati prednost zrakoplovu s posadom.

(2) Pilot na daljinu ne smije upravljati:

a) istovremeno s više bespilotnih zrakoplova, i/ili

b) unutar područja gdje se izvodi hitna intervencija.

Kao što smo već spomenuli jedna od najveća novina je kategorizacija bespilotnih letjelica prema težini, ali i nove kategorije letačkih operacija. Tako je sada zapravo za dronove igračke uvedena kategorija A, dok je za malo veće B1 kategorija. B2 kategorija je ona u kojoj se nalazi najveći dio manjih komercijalnih dronova poput onih DJI-a i drugih proizvođača gdje će sada biti moguće letjeti i u naseljenim i nenaseljenim područjima i danju i noću uz naravno obvezne sigurnosne pripreme kod letenja.

Najsloženije kategorije koje uključuju letjelice od uključivo 5 kilograma do uključivo 150 kilograma i to C1 i C2 koje se razlikuju samo da li se leti u nenaseljenom području ili naseljenom i da li se leti danju ili i noću imat će i najstrože uvjete gdje će se morati polagati teorijski ispit i demonstrirati letenje.

Sve u svemu sada će biti mnogo lakše letjeti, no sigurnost će i dalje morati biti na prvom mjestu.