POSEBAN PROJEKT

Startup iz Novske sklopio partnerstvo s američkom tvrtkom i kreitat će igru za neurodivergentne

Startup iz Novske sklopio partnerstvo s američkom tvrtkom i kreitat će igru za neurodivergentne

Startup ANIQ posluje već pet godina u Novskoj i prva je osnovana u inkubatoru PISMO powered by A1. Trenutno broji devet djelatnika, a svakim se projektom trudi razviti nove mehanike igranja te dojmljive vizualne efekte što im je do sada, s preko 130 uspješnih projekata, doista polazilo za rukom. Da ANIQ-u zaista ide uspjeh za uspjehom, pokazuje i tek potpisani ugovor s američkim Haystack Unlimitedom.

Partnerstvo će poslužiti u stvaranju revolucionarne videoigre pod radnim nazivom "Thread-the-game". Glavni pokretač ove suradnje je ideja o stvaranju igre koja će ne samo pružiti vrhunsku zabavu, već i služiti kao inovativni alat za zapošljavanje.

Tijekom dvodnevnog posjeta ANIQ-u, izvršna direktorica Haystacka, Shelley Tanner, i tehnički direktor Michael Rifkin, ujedinili su snage s ANIQ-ovim timom kako bi oživjeli ovu potpuno novu ideju. Suradnja je rezultirala službenim partnerstvom, a rezultat je hibridna žanrovska igra koja sjedinjuje elemente zabave i ozbiljnog igranja.

Bit će namijenjena zabavljanju igrača, ali i otkrivanju njihovih prednosti i preferencija, posebno u kontekstu radnog okruženja. Inkluzivnost je u srcu ovog projekta, a "Thread-the-game" će se razvijati s fokusom na prilagođavanje igračima s neurodivergentnim osobinama, uključujući poremećaj iz spektra autizma (ASD).

Sveobuhvatno će se razmotriti osjetilne, društvene i komunikacijske razlike, omogućujući igračima da prilagode svoje iskustvo igranja na temelju svojih jedinstvenih potreba. Uključujući uvide stručnjaka za psihologiju, UX dizajn, tehničku pristupačnost i neurodivergentne igrače, tim ima za cilj postići dizajn usmjeren na korisnika koji besprijekorno služi svojoj svrsi.

Nedavne statistike gaming industrije naglašavaju hitnu potrebu za ovom igrom. Iznenađujuće, 18 posto zaposlenika u industriji videoigara identificira se kao neurodivergentno, pri čemu autistični pojedinci čine značajan dio te skupine. Štoviše, gotovo polovica identificiranih neurodivergentnih pojedinaca svakodnevno igra videoigre.

Unatoč talentima, tražitelji posla koji se identificiraju kao autisti suočavaju se s alarmantno visokim stopama nezaposlenosti ili nedovoljne zaposlenosti. "Thread-the-game" ima za cilj riješiti ovaj problem i osnažiti neurodivergentne pojedince isticanjem njihovih, inače skrivenih, talenata koristeći prikupljene podatke o igračima kako bi se poboljšali izgledi za zapošljavanje. Prototip igre očekuje se do sredine 2024., dok bi konačna verzija trebala biti predstavljena krajem 2025.

Ovo nije prvi veći projekt za ANIQ jer već se dokazao u mnogim edukativnim igrama, a jedan od značajnijih primjera je Dabrica Darka, dječja igra o sigurnosti na internetu, koja je izrađena u suradnji s udrugom Suradnici u učenju i uz podršku Googlea.