Stabilnost je važnija od performansi – tržište memorije u 2024.

Stabilnost je važnija od performansi – tržište memorije u 2024.

Kako bismo mogli razgovarati o nadolazećim trendovima u 2024., moramo znati što se dogodilo na tržištu memorije 2023. To je bila dinamična godina u kojoj su brojne tvrtke promijenile način rada. Ne možemo govoriti o tom segmentu tržišta ako ne spomenemo lanac opskrbe. Opća prekomjerna proizvodnja vodiča dovela je do brojnih promjena, kao što su promjene u prodaji ili ograničenja kapaciteta proizvodnje.

Zbog toga su neki od najvećih aktera na tržištu morali ograničiti opskrbu. Budući da ciklusi proizvodnje prosječno traju od 5 do 7 mjeseci, tim bi se ograničenjima trebala uspostaviti ravnoteža između dostupnosti određenih proizvoda i stvarne potražnje. Zato bismo početkom 2024. mogli primijetiti povećanje cijene NAND memorije, koja se upotrebljava za SSD diskove.  U zadnje se vrijeme često spominje da bi era povoljnih SSD diskova uskoro mogla završiti, a sada primjećujemo i stvarni rast cijena. 

Mislimo da će se 2024. tržište memorije razvijati, posebno u segmentima tehnologije NVMe i vanjskih SSD-ova. Raste i potražnja za tim proizvodima (posebno računala s utorom za NVMe), ali i svijest potrošača o prednostima SSD-ova u odnosu na HDD diskove. Tehnologija NVMe najbrže će se razvijati na tržištu memorije 2024., pa će ti SSD diskovi biti prvi izbor potrošača i izgurati pogone s tehnologijom SATA s tržišta. 

Sve će više ljudi shvatiti da moraju redovno praviti sigurnosne kopije podataka na vanjskim diskovima. Sektor vanjskih SSD diskova ubrzano raste. Samsung, kao predvodnik tržišta, nudi razne takve proizvode koji će odgovarati svima. Primijetili smo da potrošači u sektoru PRO sve više traže brze pogone, a u fokusu im je brz prijenos podataka. Zato smo razvili PSSD T9 koji pokreće tehnologija NVMe. Taj pogon može postići brzinu prijenosa do 2000 MB/s. Naravno, i dalje nudimo proizvode iz linija T7 i T7 Shield. Sve više potrošača traži pogone s kapacitetom većim od 2 TB. Zato smo zaključili da su im u našim proizvodima najvažniji brzina i kapacitet.

Osim toga, očekujemo da će se memorijske kartice sve više prodavati jer raste popularnost dodatnih uređaja, kao što su sportske kamere, dronovi ili sustavi za sigurnost doma.

Pozorno pratimo situaciju u Hrvatskoj i regiji. Uspješno radimo na tom tržištu više od četiri godine i primijetili smo kako sazrijeva zbog razvoja ovlaštenih kanala prodaje za proizvode za memoriju. Istodobno, velika se pozornost usmjerava na tehnologiju SATA. Prodaja proizvoda s tehnologijom NVMe brzo raste, ali uspjeh postižu i prijenosna računala i radne postaje koje pokreće tehnologija SATA. Mnogi korisnici, uključujući ustanove, rade ekonomično i kod odabira računala važnija im je stabilnost od najboljih performansi. Trend rasta potražnje za proizvodima visokog kapaciteta u regiji slabiji je nego u zapadnoj Europi ili Poljskoj. Međutim, ako pogledamo širu sliku, jasno je da se tržište srednje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku, kreće u istom smjeru kao ostala europska tržišta.