Srpski IT sektor ipak bez olakšica na plaće

Srpski IT sektor ipak bez olakšica na plaće
Dražen Tomić

Iako su to pompozno najavljivali na ovogodišnjem CeBIT-u, srpski poduzetnici ipak neće moći računati na niže namete na plaće zaposlenih u IT sektoru. Kako pišu srpski mediji iako je to najavljivao ministar financija Mlađan Dinkić sada se od toga odustalo zbog preporuke Fiskalnog saveta i neće se uvoditi niži nameti na prihode zaposlenika.

Kako se saznaje Ministarstvo financija i privrede Republike Srbije tijekom javne rasprave prihvatilo je sugestije stručne javnosti i Fiskalnog saveta da se izbaci odredba kojom će se zaposleni u IT industriji biti oslobođeni plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje i nezaposlenost.

Naime, taj isti Fiskalni savet se međutim oštro usprotivio predloženom uvođenju novog i povlaštenog izračuna i plaćanja  doprinosa u slučaju IT industrije jer smatraju da bi realizacija ove odredbe predstavljala grubo kršenje principa porezne ravnopravnosti svih pravnih subjekata na tržištu bez obzira na to što se IT u Srbiji smatra industrijom od nacionalnog interesa.

Prema izračunu ovakva povlastica za IT sektor trebala je koštati državni proračun na razini od oko 3 milijarde dinara godišnje. Prijedlog Zakona koji je u Srbiji bio na javnoj raspravi je prema dostupnim informacijama predviđao fiskalno rasterećenje plaća za 35,5 posto, odnosno sa 67 na 43 posto. To se trebalo odnositi isključivo na tvrtke koje 70 posto prihoda ostvaruju prodajom softvera.