VELIKI PROBLEMI

Španjolska je kaznila Apple i Amazon zbog dogovora o prodaji uređaja

Španjolska je kaznila Apple i Amazon zbog dogovora o prodaji uređaja
Depositphotos

Španjolska nacionalna komisija za tržište i tržišno natjecanje (CNMC) kaznila je Apple i Amazon s ukupno 194,1 milijun eura zbog dogovaranja o ograničavanju internetske prodaje proizvoda. Njihovi potezi doveli su ih u izravno kršenje antimonopolskih zakona.

Problem se odnosi na sporazum koji su sklopili tehnološki divovi 2018. godine, a koji je Amazonu dodijelio status ovlaštenog distributera Applea u Španjolskoj, ali je također uključio nekoliko klauzula koje se smatraju protukonkurencijskima. CNMC je naveo da su tvrtke nerazumno ograničile broj preprodavača Appleovih proizvoda na web stranici Amazona u Španjolskoj i ograničile oglasne prostore na kojima se mogu prikazati konkurentski proizvodi.

Naposljetku, ocijenjeno je da je par ograničio mogućnost Amazonovih izravnih marketinških kampanja kupcima Appleovih proizvoda kako bi im ponudio konkurentske uređaje drugih marki. Kao rezultat klauzula, CNMC je otkrio da je više od 90 posto preprodavača koji su koristili Amazon u zemlji za maloprodaju Appleovih proizvoda isključeno s glavnog internetskog tržišta.

Natjecanje između preprodavača također je drastično smanjeno jer je prodaja proizvoda marke Apple koncentrirana na sam Amazon. To je dovelo do povećanja relativnih cijena koje plaćaju potrošači, dodao je CNMC. Nadalje, Amazon je smanjio broj trgovaca u Europskoj uniji sa sjedištem izvan Španjolske koji su mogli pristupiti španjolskim potrošačima. Apple će morati platiti kaznu od 143,6 milijuna eura, a Amazon je pogođen kaznom od 50,5 milijuna eura.