Snažan uzlet interneta stvari i robotike stvorilo preko 80 tisuća novih IT poslova u 2018.

Snažan uzlet interneta stvari i robotike stvorilo preko 80 tisuća novih IT poslova u 2018.
DepositPhotos

Tržište informatičkih tehnologija (IT) u 2018. godini doživjelo je najveći rast radnih mjesta u posljednje tri godine, a potvrđuje to izvješće Janco Associatesa. Generator takve situacije jest, između ostalih, Internet stvari (IoT) na području robotike, no cijelo tržište uistinu je doživio procvat.

Samo između siječnja i studenoga ove godine, stvoreno je 76500 novih IT radnih mjesta dok je u identičnom razdoblju godinu prije generirano 20100 novih radnih mjesta. Uz sve to, u prosincu se očekuje više od sedam tisuća novih radnih mjesta, čime će ova godina završiti s brojkom od otprilike 83500 radnih mjesta u IT sektoru.

Aktualno ekonomsko stanje zaslužno je za porast potražnje novih radnih mjesta jer kompanije i razne organizacije traže stručnjake na IT poljima pa se tako nešto pozitivno odrazilo na cijeli sektor. Uz to, tranzicija u digitalno poslovanje potpuno je obavljena i IT je jači nego ikad u prošlosti. Zato više nije ništa čudno vidjeti pozicije kao SEO specijalist i analitičar za IoT robotiku. Samo u ta dva polja postoji 300 jedinstvenih radnih mjesta.

Lideri kompanija uvjereni su da će ekonomija biti još i bolja dogodine pa će potreba za novim radnim mjestima dodatno porasti. Naime, takvo uvjerenje temelji se na činjenici da je više od 80 posto organizacija odlučili povećati proračun za IT i to može značiti samo pozitivne trendove.

A IoT tek treba procvjetati u sljedećoj ili godini poslije, što će povećati potrebu za stručnjacima koji rade u tim sektorima. Dakle, tisuće novih radnih mjesta bit će otvoreno u sljedećoj godini, a nadodaju se na minimalno identičnu brojku novih radnih mjesta kao ona kojoj smo svjedočili u ovoj godini.

Dakle, ako se netko dvoumio treba li raditi u IT sektoru ili ne, trebao bi prestati jer jasno je u čemu je budućnost za sve željne posla i napretka.