Snažan rast tržišta trenutnog plaćanja

Snažan rast tržišta trenutnog plaćanja
DepositPhotos

Broj transakcija trenutačnog plaćanja (instant payement) premašit će 376 milijardi na globalnoj razini do 2027., povećavajući se s 97 milijardi u 2022., što je rast od 289 posto, prema Juniper Researchu. Studija predviđa da će povećano uvođenje shema instant prekograničnih plaćanja u više zemalja potaknuti ovaj rast omogućavajući tvrtkama i potrošačima da iskoriste veću brzinu i učinkovitost.

Ova se učinkovitost postiže obradom plaćanja putem tračnica za trenutačno plaćanje, što omogućuje uštedu vremena i troškova, dok također nudi veću transparentnost nad transakcijama dionicima od tradicionalnih tračnica za plaćanje. Izvješće predviđa da će prekogranične transakcije rasti bržom stopom od domaćih transakcija na globalnoj razini. Predviđa se da će prekogranične transakcije porasti sa 631 milijuna plaćanja na globalnoj razini 2022. na više od 6 milijardi 2027. Stvaranje shema instant plaćanja od strane međunarodnih tijela, kao što je EU, i povećanje bilateralnih sporazuma između tih tijela bit će ključno pokretači rasta u sljedećih pet godina.

Ta će tijela biti ključna u stvaranju prekograničnih mreža trenutnih plaćanja, budući da imaju kapital i utjecaj za povezivanje različitih shema plaćanja u različitim zemljopisnim regijama kako bi se maksimizirala ponuda vrijednosti trenutnih plaćanja. Zauzvrat, izvješće preporučuje regulatorima da povećaju partnerstva s međunarodnim tijelima kako bi proširili sheme plaćanja i proširili pristup uslugama instant plaćanja.

Osim toga, izvješće predviđa da će povećana vremenska i troškovna učinkovitost te poboljšano upravljanje novčanim tokom korištenja trenutnih plaćanja biti primarni čimbenici koji će utjecati na tvrtke da ih prihvate. To će pridonijeti porastu ukupne vrijednosti transakcija instant plaćanja sa 6 bilijuna dolara ove godine na 33 bilijuna dolara 2027. godine.