PRITISAK NA CIJENE SE NASTAVLJA

Smanjenje prodaje poluvodiča u ovoj godini

Smanjenje prodaje poluvodiča u ovoj godini
Depositphotos

Predviđa se da će globalni prihod od poluvodiča pasti za 11,2 posto u 2023., prema najnovijoj prognozi Gartnera. U 2022. tržište je iznosilo ukupno 599,6 milijardi USD, što je marginalni rast od 0,2 posto u odnosu na 2021. Kratkoročni izgledi za tržište poluvodiča dodatno su se pogoršali. Predviđa se da će globalni prihod od poluvodiča iznositi ukupno 532 milijarde dolara u 2023.

“Kako ekonomski vjetrovi i dalje postoje, slaba potražnja za elektronikom na krajnjem tržištu širi se od potrošača do poduzeća, stvarajući nesigurno investicijsko okruženje. Osim toga, prevelika ponuda čipova koja podiže zalihe i smanjuje cijene čipova, ubrzava pad tržišta poluvodiča ove godine,” rekao je Richard Gordon, potpredsjednik prakse u Gartneru.

Industrija memorije nosi se s prekomjernim kapacitetom i viškom zaliha, što će nastaviti vršiti značajan pritisak na prosječne prodajne cijene (ASP) u 2023. Predviđa se da će tržište memorije ukupno iznositi 92,3 milijarde dolara, što je pad od 35,5 posto u 2023. Međutim, to je na putu oporavka 2024. s povećanjem od 70 posto.

Tržište DRAM-a će veći dio 2023. svjedočiti značajnoj prekomjernoj ponudi zbog slabe potražnje za krajnjom opremom i visokim razinama zaliha usprkos proizvodnji ravnih bitova od strane dobavljača DRAM-a. Analitičari Gartnera predviđaju pad prihoda od DRAM-a za 39,4 posto u 2023. na ukupno 47,6 milijardi dolara. Tržište će 2024. prijeći u stanje nedovoljne ponude, a prihodi od DRAM-a trebali bi se povećati za 86,8 posto kako se cijene budu oporavljale.

Tijekom sljedećih šest mjeseci, Gartner očekuje da će dinamika NAND tržišta biti slična DRAM tržištu. Slaba potražnja i značajne zalihe dobavljača stvorit će prekomjernu ponudu što će rezultirati snažnim padom cijena. Kao rezultat toga, predviđa se pad prihoda od NAND-a za 32,9 posto na 38,9 milijardi USD u 2023. godini. U 2024. predviđa se povećanje za 60,7 posto zbog velikog nedostatka ponude.

"Industrija poluvodiča suočava se s nizom dugoročnih izazova u desetljeću koje dolazi", rekao je Gordon.

"Prošla desetljeća tržišnih pokretača sadržaja s velikim opsegom i visokim dolarima bliže se kraju, posebice na tržištima osobnih računala, tableta i pametnih telefona gdje nedostaju tehnološke inovacije“, objašnjava Gordon.

Osim toga, COVID-19 i trgovinske napetosti između SAD-a i Kine ubrzali su trend deglobalizacije i porast tehnonacionalizma. “Poluvodiči se danas smatraju pitanjem nacionalne sigurnosti”, rekao je Gordon. “Vlade diljem svijeta pokušavaju izgraditi samodostatnost u opskrbnom lancu poluvodiča i elektronike. Ovo vodi u poticanju onshoring inicijativa diljem svijeta.”

Tržišta poluvodiča osobnih računala, tableta i pametnih telefona stagniraju. Kombinirana tržišta predstavljat će 31 posto prihoda od poluvodiča u 2023. i ukupno 167,6 milijardi dolara. "Ova tržišta velikog volumena su zasićena i postala su zamjenska tržišta lišena uvjerljivih tehnoloških inovacija", rekao je Gordon.

Paralelno, i automobilska i industrijska, vojna/civilna zrakoplovna tržišta poluvodiča ostvarit će rast. Predviđa se da će tržište automobilskih poluvodiča rasti 13,8 posto, dosegnuvši 76,9 milijardi USD 2023. U budućnosti će biti mnogo više, ali manjih krajnjih tržišta. Krajnja tržišta bit će više fragmentirana, s džepovima rasta koji dolaze iz više različitih sektora u automobilskom, industrijskom, IoT sektoru i vojnom/zrakoplovnom sektoru.

„Potražnja krajnjeg tržišta bit će manje izložena diskrecijskoj potrošnji potrošača, a više izložena poslovnoj kapitalnoj potrošnji. Lanci opskrbe bit će složeniji s mnogo više uključenih posrednika i različitim kanalima do tržišta, a da bi se zadovoljili različiti zahtjevi krajnjeg tržišta, bit će potrebne različite vrste kapaciteta,” rekao je Gordon.