Škotska kroz vjetroelektrane generira dvostruko više energije nego što troši

Škotska kroz vjetroelektrane generira dvostruko više energije nego što troši
Shutterstock

Dobivanje energije vjetrom izaziva rasprave diljem svijeta jer protivnici će kazati vrlo često kako se na taj način ne mogu zadovoljiti potrebe stanovništva pa je cijeli proces preskup, predugotrajan i samim time prekompliciran. No, Škotska opovrgava sve te kritičare na vrlo konkretan način - primjerom.

Jer, ta zemlja zahvaljujući vjetrenjačama diljem svoje površine stvara toliko energije da bi zapravo mogla opskrbljivati dvije Škotske. I to je zabilježeno samo u prvoj polovici 2019. Točnije, turbine su generirale 9,8 milijuna megavata električne energije od siječnja do lipnja ove godine, što je dovoljno za opskrbu 4,47 milijuna domova u Škotskoj. Inače, u toj ih zemlji postoji 2,6 milijuna, a to govori dovoljno samo za sebe.

Te brojke zapravo sugeriraju kako bi tim putem mogli i drugi, ako bi uložili identičan trud. Naravno, Škotska je sama po sebi vjetrovita i od tih 9,8 milijuna megavata, samo u ožujku generirano je 2,2 milijuna megavata, što potvrđuje da ovisno o vremenskim uvjetima, generiranje električne energije je veće ili manje. Pa, samim time, zemlje koje nisu toliko "bogate vjetrom" kao Škotska, svakako bi imale više problema kod generiranja dovoljne količine električne energije.

Kako god, Škotska brine o sebi i plan je do 2025. potpuno ukinuti potrebu za ugljenom, sve zahvaljujući vjetrenjačama. Uostalom, ove godine je već postignuta takva situacija, sedam dana zaredom, ili 167 sati zaredom, Škotska nije imala nikakvu potrebu za ugljenom, već je kompletna opskrba stizala zahvaljujući turbinama postavljenima uzduž zemlje.

Ali, nije Škotska jedina koja se okreće obnovljivim izvorima energije. Njemačka je primjer da se zahvaljujući solarnim izvorima može do energije, kao što se može i hidroelektranama. Također, kineska provincija Qinghai sjeverozapadu zemlje broji pet milijuna stanovnika pa tjednima uspijeva zadovoljiti njihove potrebe obnovljivim izvorima energije. Dakle, moguće je, samo treba biti strpljiv i ulagati!