SKDD-CCP počeo pružati usluge poravnanja transakcija na financijskom tržištu u skladu s EMIR regulativom

SKDD-CCP počeo pružati usluge poravnanja transakcija na financijskom tržištu u skladu s EMIR regulativom

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

S današnjim danom SKDD-CCP je počeo pružati usluge poravnanja transakcija na financijskom tržištu Republike Hrvatske, u skladu s EMIR regulativom. SKDD-CCP time postaje, uz SKDD i ZSE, dio infrastrukture hrvatskog tržišta kapitala povezujući trgovanje s namirom u ulozi središnje druge ugovorne strane.

SKDD Grupa unapređuje sustav poravnanja na tržištu kapitala u Republici Hrvatskoj i usklađuje navedeni segment poslovanja s najboljim globalnim tržišnim praksama.

Nakon što je je 29. listopada 2021. od regulatora (HANFA) dobio odobrenje za pružanje usluga središnje druge ugovorne strane (eng. central counterparty - CCP) na temelju pozitivnog mišljenja Kolegija regulatora (HANFA, ESMA, HNB i ECB), SKDD-CCP je četrnaesti CCP licenciran za pružanje usluga CCP-a i deseti koji će usluge obavljati za transakcije vrijednosnim papirima u EU.

Do današnjeg dana, SKDD-CCP primio je u članstvo 13 tržišnih sudionika, koji su ujedno i članovi Zagrebačke burze. Uloga CCP-a je posredovanje između drugih ugovornih strana na tržištu i osiguravanje uspješne namire obveza koje proizlaze iz transakcija. Zbog toga CCP predstavlja faktor stabilnosti i smanjenja sistemskog rizika. Licenciranjem SKDD-CCP-a i uvođenjem ovakvog modela poravnanja, RH se pridružila zemljama EU koje osiguravaju najbolju praksu tržišne infrastrukture te se očekuju značajne koristi od uvođenja institucije CCP-ja na tržište kapitala RH.

Sustav multilateralnog netiranja obveza koji CCP omogućuje, uz primjenu riziku prilagođenog otklanjanja preuzetih rizika korištenjem financijskog kolaterala (Margin i Jamstveni fond), smanjuje mogući utjecaj neispunjenja obveza (default) jednog ili više sudionika na tržištu čak i u ekstremnim tržišnim uvjetima i time povezanog mogućeg utjecaja na ostale sudionike koji može rezultirati financijskom nestabilnosti sustava. Osim u smislu stabilnosti, CCP otvara razvojne mogućnosti tržišta kroz perspektivu uvođenja novih proizvoda, što može pozitivno utjecati na sveukupnu aktivnost i efikasnost financijskog sustava RH.

Središnje druge ugovorne strane (CCP) su kao najbolja praksa infrastrukture financijskog tržišta prepoznate i prisutne na većini tržišta u razvoju i svim razvijenim tržištima globalno te se očekuju značajne koristi od uvođenja ovakve institucije na tržište kapitala RH.

U razvojnom smislu, CCP kao infrastruktura omogućuje daljnja unapređenja kao i uspostavu novih proizvoda na tržištu a koji se odnose na poravnanje transakcija financiranja vrijednosnih papira (zajam vrijednosnih papira i REPO transakcije) te tržište financijskih derivata (trgovanih na uređenom tržištu i/ili OTC). Proširenje ponude može za posljedicu imati i povećanje likvidnosti postojećeg tržišta kapitala, što je moguće isključivo uz CCP koji će pružati usluge poravnanja na domaćem tržištu.

Osim prijenosa poslova poravnanja na novonastalo društvo, razlika u modelu poravnanja odnosi se i na napredni sustav upravljanja rizikom, usklađen sa CPMI-IOSCO principima, koji podrazumijeva redoslijed korištenja sredstava u slučaju defaulta (eng. default waterfall) u kojem sudjeluje i SKDD-CCP, u odnosu na trenutni model Ugovorne namire SKDD-a gdje isključivo članovi sudjeluju solidarno kroz zajednički Jamstveni fond. U novom sustavu poravnanja sredstva za pokriće gubitaka iscrpljuju se slijedno, prvo koristeći kolateral člana koji je u defaultu, pojedinačni (Margin) i solidarni (Jamstveni fond), zatim vlastita sredstva SKDD-CCP-a (Skin-in-the-game) te u konačnici solidarni kolateral ostalih članova. Takav pristup smanjuje vjerojatnost utjecaja na tržište i jamči ravnotežu sudjelovanja posrednika na tržištu i same infrastrukture u sustavu upravljanja rizikom.

Još iz kategorije

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

18.01.2022.

Velika gaming akvizicija Microsofta kupnjom Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara govori da će Microsoft platiti 95 dolara po dionici za Activision. Naravno treba pričekati i odluku regulatora.

Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao

Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao

18.01.2022.

Situacija u kojoj se svijet trenutno nalazi najbolje odgovara developerima softvera, koji imaju posla „preko glave“ pa samim time i najviše prilika u smislu karijere. Zato ne čudi previše što tri četvrtine njih aktivno traži novi posao, odnosno, nove prilike.

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

18.01.2022.

Linux okruženje podosta se mijenja s godinama i to se može vidjeti po činjenici da C programski jezik više nije jedini s kojim se u njemu radi. Primjerice, Rust nikad nije bio bliži Linuxu, a sljedeća nadopuna operativnog sustava čak će dodati podršku za taj programski jezik, kao drugi za Linux kernel!