SKDD-CCP počeo pružati usluge poravnanja transakcija na financijskom tržištu u skladu s EMIR regulativom

SKDD-CCP počeo pružati usluge poravnanja transakcija na financijskom tržištu u skladu s EMIR regulativom
DepositPhotos / Ilustracija

S današnjim danom SKDD-CCP je počeo pružati usluge poravnanja transakcija na financijskom tržištu Republike Hrvatske, u skladu s EMIR regulativom. SKDD-CCP time postaje, uz SKDD i ZSE, dio infrastrukture hrvatskog tržišta kapitala povezujući trgovanje s namirom u ulozi središnje druge ugovorne strane.

SKDD Grupa unapređuje sustav poravnanja na tržištu kapitala u Republici Hrvatskoj i usklađuje navedeni segment poslovanja s najboljim globalnim tržišnim praksama.

Nakon što je je 29. listopada 2021. od regulatora (HANFA) dobio odobrenje za pružanje usluga središnje druge ugovorne strane (eng. central counterparty - CCP) na temelju pozitivnog mišljenja Kolegija regulatora (HANFA, ESMA, HNB i ECB), SKDD-CCP je četrnaesti CCP licenciran za pružanje usluga CCP-a i deseti koji će usluge obavljati za transakcije vrijednosnim papirima u EU.

Do današnjeg dana, SKDD-CCP primio je u članstvo 13 tržišnih sudionika, koji su ujedno i članovi Zagrebačke burze. Uloga CCP-a je posredovanje između drugih ugovornih strana na tržištu i osiguravanje uspješne namire obveza koje proizlaze iz transakcija. Zbog toga CCP predstavlja faktor stabilnosti i smanjenja sistemskog rizika. Licenciranjem SKDD-CCP-a i uvođenjem ovakvog modela poravnanja, RH se pridružila zemljama EU koje osiguravaju najbolju praksu tržišne infrastrukture te se očekuju značajne koristi od uvođenja institucije CCP-ja na tržište kapitala RH.

Sustav multilateralnog netiranja obveza koji CCP omogućuje, uz primjenu riziku prilagođenog otklanjanja preuzetih rizika korištenjem financijskog kolaterala (Margin i Jamstveni fond), smanjuje mogući utjecaj neispunjenja obveza (default) jednog ili više sudionika na tržištu čak i u ekstremnim tržišnim uvjetima i time povezanog mogućeg utjecaja na ostale sudionike koji može rezultirati financijskom nestabilnosti sustava. Osim u smislu stabilnosti, CCP otvara razvojne mogućnosti tržišta kroz perspektivu uvođenja novih proizvoda, što može pozitivno utjecati na sveukupnu aktivnost i efikasnost financijskog sustava RH.

Središnje druge ugovorne strane (CCP) su kao najbolja praksa infrastrukture financijskog tržišta prepoznate i prisutne na većini tržišta u razvoju i svim razvijenim tržištima globalno te se očekuju značajne koristi od uvođenja ovakve institucije na tržište kapitala RH.

U razvojnom smislu, CCP kao infrastruktura omogućuje daljnja unapređenja kao i uspostavu novih proizvoda na tržištu a koji se odnose na poravnanje transakcija financiranja vrijednosnih papira (zajam vrijednosnih papira i REPO transakcije) te tržište financijskih derivata (trgovanih na uređenom tržištu i/ili OTC). Proširenje ponude može za posljedicu imati i povećanje likvidnosti postojećeg tržišta kapitala, što je moguće isključivo uz CCP koji će pružati usluge poravnanja na domaćem tržištu.

Osim prijenosa poslova poravnanja na novonastalo društvo, razlika u modelu poravnanja odnosi se i na napredni sustav upravljanja rizikom, usklađen sa CPMI-IOSCO principima, koji podrazumijeva redoslijed korištenja sredstava u slučaju defaulta (eng. default waterfall) u kojem sudjeluje i SKDD-CCP, u odnosu na trenutni model Ugovorne namire SKDD-a gdje isključivo članovi sudjeluju solidarno kroz zajednički Jamstveni fond. U novom sustavu poravnanja sredstva za pokriće gubitaka iscrpljuju se slijedno, prvo koristeći kolateral člana koji je u defaultu, pojedinačni (Margin) i solidarni (Jamstveni fond), zatim vlastita sredstva SKDD-CCP-a (Skin-in-the-game) te u konačnici solidarni kolateral ostalih članova. Takav pristup smanjuje vjerojatnost utjecaja na tržište i jamči ravnotežu sudjelovanja posrednika na tržištu i same infrastrukture u sustavu upravljanja rizikom.