Samsung namjerava predstaviti novi Exynos čip na CES-u

Samsung namjerava predstaviti novi Exynos čip na CES-u
Fotolia

Samsung se priprema za objavu vijesti vezanih za Exynos na predstojećoj CES konferenciji u Las Vegasu. Međutim, još uvijek nije sigurno da li će biti predstavljen potpuno novi procesor, ili se radi samo o nadogradnji postojeće Exynos 5 Octa serije.

Za one koji ne znaju, Exynos 5 SoC koristi ARM-ovu big.LITTLE arhitekturu i nalazi se u nekim vodećim telefonima na tržištu, kao što su Galaxy S4 i Galaxy Note 3, ali i Meizu MX3. Međutim, Note 3 bi trebao dobiti noviju verziju čipa, koja bi trebala biti nadograđena s HMP (Heterogeneous Multi-Processing) sposobnošću.

Ova nadogradnja omogućit će da svih osam jezgri (četiri Cortex-A7 i četiri Cortex-A15) rade u isto vrijeme kada je to potrebno. S druge strane, Exynos 5410 čip, koji pokreće neke Galaxy S4 uređaje, neće dobiti ovu mogućnost .

Kako je već poznato da Samsung namjerava lansirati 64-bitni čip, možda će upravo na ovako velikom događanju predstaviti svoj prvi takav proizvod. Ovaj čip, nazovimo ga Exynos 6, zasigurno će dolaziti s HMP mogućnošću , ali i s nekim drugim poboljšanjima koja bi trebala osigurati dovoljno snage za potrebe današnjih mobilnih korisnika.