RUPE U ZAKONU

SAD će pooštriti izvoz AI čipova u Kinu

SAD će pooštriti izvoz AI čipova u Kinu
Depositphotos

Ministarstvo trgovine SAD-a najavilo je plan za daljnje suzbijanje prodaje AI čipova Kini od tvrtki kao što je Nvidia u nadolazećim tjednima. Na taj će način SAD pokušati zatvoriti rupe u zakonu koje su se pojavile nakon uvođenja ograničenja izvoza čipova krajem prošle godine.

Prijašnja ograničenja zabranjivala su prodaju Nvidia H100 grafičkih procesorskih jedinica (GPU-ova), što je procesor po izboru pružatelja usluga oblaka i AI tvrtki kao što je OpenAI. Kineske tvrtke mogle su kupovati sporije A800 procesore koji su bili u skladu s prvim krugom ograničenja, no nova pravila će zabraniti i prodaju tih čipova. Najnovija runda ograničenja od strane SAD-a također bi mogla utjecati na prodaju čipova od strane AMD-a i Intela.

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo izjavila je da iako je teško povući jasnu granicu između vojne i komercijalne tehnologije, neke od istih tehnologija američki konkurenti mogu koristiti za modernizaciju svoje vojske, nadzor nad svojim građanima i učvršćivanje tlačenja. Predstavnik Nvidije rekao je da, s obzirom na potražnju za njezinim proizvodima u cijelom svijetu, tvrtka ne očekuje kratkoročni značajan utjecaj na svoje financijske rezultate zbog novih pravila.

Tvrtka je u podnesku SEC-a navela da bi novi zahtjev za licenciranjem mogao utjecati na njezinu sposobnost da brzo dovrši razvoj proizvoda, podrži postojeće kupce obuhvaćenih proizvoda ili opskrbi kupce obuhvaćenih proizvoda izvan pogođenih regija. Dodalo se da bi to od njih moglo zahtijevati prijenos određenih operacija iz jedne ili više identificiranih zemalja.