VISINO IZVJEŠĆE

Prevaranti su najaktivniji tijekom blagdana, budite oprezni!

Prevaranti su najaktivniji tijekom blagdana, budite oprezni!
Depositphotos

Visa, jedan od svjetskih lidera u digitalnom plaćanju, objavila je blagdansko izdanje izvješća o prijetnjama koje predviđa povećanu aktivnost prevaranata tijekom blagdanske sezone u transakcijama s karticom i transakcijama bez kartice. Novo izvješće identificira popularne taktike prijevara koje se očekuju između studenog 2023. i siječnja 2024. zbog povećanja aktivnosti e-trgovine i osobne potrošnje u maloprodaji i ugostiteljstvu.

Povijesni podaci i transakcije pokazuju da akteri prijetnji vrebaju potrošače tijekom sezone blagdana. Podaci Vise pokazuju da su kod najpopularnijih kategorija trgovaca na koje ciljaju prevaranti stope prijevara tijekom blagdana 2022. porasle 11 posto u odnosu na stopu prijevara izvan blagdana te su za to vrijeme zabilježile porast od osam posto u odnosu na prethodnu godinu. U blagdanskom izdanju izvješća o prijetnjama upozorava se da će akteri prijetnji nastojati iskoristiti povećani interes i hitnost potrošača u pronalaženju ponuda i jedinstvenih darova. Najvažniji nalazi izvješća uključuju digitalni skimming, phishing i socijalni inženjering, ATM/POS Skimming, zaobilaženje jednokratne lozinke (OTP) i fizičku krađu.

"Prevaranti se cijele godine pripremaju za sezonu blagdanske kupnje, iskorištavajući povećanu aktivnost i potrošače koji katkad postaju nepažljivi i "spuštaju gard" u potrazi za savršenim darom. U Visi smo predani sigurnosti i pouzdanosti, uz konstantno praćenje prijetnji, čak i tijekom najvećeg prometa u godini. Potrošači mogu biti mirni ove blagdanske sezone znajući da Visin tim stručnjaka radi danonoćno kako bi spriječio prijevare", rekao je Paul Fabara, glavni direktor za rizike u Visi.

Tijekom proteklih pet godina tvrtka je uložila više od deset milijardi američkih dolara u tehnologiju, uključujući tehnologije za smanjenje prijevara i povećanje sigurnosti mreže. Više od tisuću stručnjaka štiti Visa mrežu od zlonamjernog softvera, zero-day napada i insajderskih prijetnji – 24 sata dnevno/7 dana u tjednu/365 dana u godini. Zapravo, u prvih šest mjeseci 2023. Visa je pomogla u proaktivnom blokiranju prijevara u iznosu od 30 milijardi dolara, spriječivši mnoge da ikad saznaju da su u opasnosti od potencijalne lažne transakcije. 

"Potičemo potrošače da ostanu oprezni tijekom ove sezone i razmisle o tome gdje kupuju i s kim dijele svoje podatke kako bi bili sigurni", poručili su iz Vise.