Preko polovice zaposlenika se susrelo s diskriminacijom na radnom mjestu

Preko polovice zaposlenika se susrelo s diskriminacijom na radnom mjestu
DepositPhotos

Sjedinjene Američke Države još uvijek se trude procesuirati izvješće Glassdoora, koje je pokazalo da se čak tri od pet američkih zaposlenika suočilo s diskriminacijom na radnom mjestu. Ili joj je svjedočilo.

Ta se diskriminacija isticala po pitanju seksualnosti, spola, porijekla, boje kože, religije, političkih uvjerenja, godina pa čak i općenito stavova o raznim društvenim pitanjima.

Dakle, malo što nije "uključeno" u netrpeljivost koja vlada u radnoj okolini. I koliko god to sve djelovalo bezazleno, onima koji nisu u većini, može biti poprilično nelagodno. Dapače, ponašanje na radnom mjestu, pokazuje istraživanje, podosta podsjeća na osnovnoškolsko ili srednjoškolsko, samo se sve skupa daleko češće upakira u pokušaj šale, ne direktne uvrede. Pritom se, naravno, ne misli na osjećaje onih koji su predmet tih šala.

Možda ovi podaci o 60 i više posto osoba koje su se bar jednom na radnom mjestu suočile s diskriminacijom, ili joj svjedočili, ne bi bile toliko problematične da nisu u tolikom obujmu. Dakle, odgovorni imaju pune ruke posla i to samo potvrđuje da ulaganja u odjele ljudskih resursa ne smiju stagnirati.

Istovremeno, treba naglasiti i neke pozitivne stvaro. Kao ona da SAD napreduju po pitanju poticanja raznolikosti na radnom mjestu jer u tom se segmentu na godišnjoj razini bilježi rast od visokih 30 posto.

Upravo zbog toga i dolazi do povećane diskriminacije. Provodi se tranzicija i mnogi se jednostavno nisu susretali s toliko njima različitih osoba pa se postavljaju krivo, češće iz neznanja nego namjere. To čak potvrđuje i detalj istraživanja koji ukazuje na činjenicu da zaposlenici žele više raznolikosti na radnom mjestu, odnosno, raznolikost među kolegama. Već taj detalj izniman je korak prema naprijed, posebno za jedno toliko raznoliko društvo kao što je ono američko.