Potrebne brze prilagodbe lanaca opskrbe, ali i improvizacije uz korištenje tehnologije

Potrebne brze prilagodbe lanaca opskrbe, ali i improvizacije uz korištenje tehnologije
DepositPhotos

Novo istraživanje IBM institut za studiju poslovne vrijednosti pod imenom "Posjeduju svoju transformaciju" otkriva kako glavni direktori lanca opskrbe (CSCOS) kreću u znatnim izazovima opskrbnog lanca koje je dovela globalna pandemija Covid-19, inflacija, klimatske promjene i geopolitičke događaje i kako oni planiraju u budućnosti improvizirati svoje lance opskrbe.

Istraživanje na 1.500 CSCOS -a i glavnih operativnih službenika (COO) otkriva da povećavaju ulaganja u automatizaciju, AI i inteligentne tokove rada, ekosustave i održivost te preusmjeravaju svoje operacije lanca opskrbe.

"Učinkovito se boriti protiv neviđenih stresora opskrbnog lanca poput inflacije, neophodno je da se CSCOS fokusira na korištenje analitike, AI i inicijativa za automatizaciju za izgradnju inteligentnih, otpornih i održivih opskrbnih lanaca", rekao je Jonathan Wright, Consulting Global Managing partner, usluge održivosti i globalna poslovna transformacija. "Automatizacija i AI mogu omogućiti CSCOS -u i njihovim organizacijama da prikupljaju podatke, identificiraju rizik, potvrde dokumentaciju i pruže revizijske tragove, čak i u visokim inflacijskim razdobljima, a istovremeno upravljaju njihovom ugljikom, otpadom, energijom i potrošnjom vode“, objašnjava Wright.

Ključni nalazi studije pokazuju da CSCO -ovi prihvaćaju AI i automatizacijske tehnologije za pružanje međusobne povezanosti s partnerima i dobavljačima i omogućava održive operacije i predvidljivost. Gotovo polovica (47 posto) anketiranih CSCOS -a reklo je da su u posljednje dvije godine uveli nove tehnologije automatizacije - pristup koji može dodati predvidljivost, fleksibilnost i inteligenciju za operacije lanca opskrbe, a oni koriste AI za pomoć u nadzoru i praćenju performansi .

Održivost je i izazov i sila za promjene. Svi anketirani CSCOS ističu treći najveći izazov u narednih nekoliko godina, zaostajući samo poremećaji lanca opskrbe i tehnološku infrastrukturu. 52 posto održivost stavlja na vrh popisa prioriteta ili u blizini, dok 50 posto navodi da će njihova ulaganja u održivost ubrzati rast poslovanja. Rekli su da doživljavaju najravniji pritisak na transparentnost održivosti od ulagača (56 posto), članova odbora (50 posto) i kupaca (50 posto).

Uz to 20 posto ispitanika izdvaja se za ubrzavanje inovacije pod vodstvom podataka kako bi se pripremili za nesigurnu budućnost, a ova grupa već nadmašuje vršnjake na ključnim mjernim podacima, uključujući prijavljivanje 11 posto većeg rasta godišnjeg prihoda. Integriraju automatizirane tokove rada u organizacijske funkcije, moderniziraju svoju tehnološku infrastrukturu, proširujući svoje inicijative za održivost, stvaraju nove proizvode i usluge i usredotočujući se dublje na cyber sigurnost.