AI GURA TRŽIŠTE

Potražnja za umjetnom inteligencijom vodi do rasta prihoda od poluvodiča

Potražnja za umjetnom inteligencijom vodi do rasta prihoda od poluvodiča
Depositphotos

Vođena stalnom potražnjom za umjetnom inteligencijom, ukupna industrija poluvodiča porasla je za 8,4 posto u trećem kvartalu 23. u odnosu na drugo tromjesečje 23. dosegnuvši 139 milijardi dolara, prema Omdiji. Industrija sada bilježi rast drugo tromjesečje zaredom, nakon što je prethodno padala pet uzastopnih kvartala.

Porast u industriji poluvodiča nije bio samo zbog potražnje za umjetnom inteligencijom, budući da se rast proširio na druge segmente poluvodiča,” rekao je glavni analitičar Omdije Cliff Leimbach. “Četrnaest od petnaest najvećih kompanija doživjelo je kvartalni porast prihoda od poluvodiča u 3. kvartalu 23., a 80 od 126 kompanija (63 posto) prati rast prihoda u trećem kvartalu.”

Potražnja za umjetnom inteligencijom i dalje je bila glavna tema za industriju poluvodiča u trećem kvartalu 23. Dvije tvrtke koje su imale koristi od umjetne inteligencije, NVIDIA i SK Hynix, nastavile su bilježiti velika povećanja prihoda od poluvodiča. NVIDIA je povećala prihod od poluvodiča za 18 posto na 12 milijardi dolara. NVIDIA-ini prihodi od poluvodiča porasli su za 7,3 milijarde dolara u odnosu na godinu prije kada su prihodi u trećem kvartalu 22. iznosili 4,6 milijardi dolara.

SK Hynix, koji je dominantan u memoriji visoke propusnosti (HBM) koja se koristi u AI aplikacijama, povećao je prihod od poluvodiča za 26 posto na 6,7 milijardi USD. Budući da je tržište memorije bilo na najnižoj razini u 1. kvartalu 23. godine, prihod SK Hynixa porastao je za 2,9 milijardi dolara. Porast AI značajno je poboljšao prihode za tvrtke s velikom prisutnošću u ovom području.

Međutim, druga područja tržišta poluvodiča također su porasla u 3. kvartalu 23. Bežični segment također je napredovao zajedno s izdavanjem novih modela pametnih telefona i boljom dinamikom zaliha nego u prethodnim kvartalima. Rast je bio niži u automobilskom sektoru, porastao je za 4,3 posto u trećem kvartalu 23., ali ovaj je segment bio pouzdano stabilan, zadnji put je pao u trećem kvartalu 20. i trenutno predstavlja 13,5 posto svih prihoda od poluvodiča. Segment potrošača također se poboljšao, za 7,9 posto u odnosu na 2. tromjesečje 23., pokazujući širinu povećanog prihoda na tržištu poluvodiča.

Segment memorije bio je najteže pogođen segment tijekom pada tržišta poluvodiča koji je započeo 2022., smanjivši se s 43,6 milijardi dolara u prvom tromjesečju 22. na 19,3 milijarde dolara u prvom kvartalu 23. godine. Od najniže točke u 1. kvartalu 23., tržište se vratilo s 19,3 milijarde dolara na 24,5 milijardi dolara u 3. kvartalu 23. godine. Četiri od pet najvećih proizvođača memorije povećala su prihod od memorijskih IC-ova za dvoznamenkaste postotke u 3. kvartalu 2023. u odnosu na 2. kvartal 2013. Potražnja za umjetnom inteligencijom velik je dio, no potražnja za drugim aplikacijama također raste.

NVIDIA je napredovala u ljestvici i postala druga najveća poluvodička tvrtka po prihodima. Ovo je podijelilo dugogodišnji par na vrhu tržišnih udjela poluvodiča Intel i Samsung Electronics. Ove su dvije tvrtke tijekom godina zamijenile poziciju broj jedan i broj dva.