VRIJEME PROMJENA

Potražnja za radnom snagom i dalje snažna unatoč turbulencijama u pojedinim sektorima

Potražnja za radnom snagom i dalje snažna unatoč turbulencijama u pojedinim sektorima
Depositphotos

Analiza tržišta rada u Hrvatskoj  pokazuje kako  je u prva tri kvartala ove godine objavljeno više od 250.000 oglasa za posao, što predstavlja rast od 4,2% u odnosu na isto razdoblje  prošle godinu.

S obzirom na to da jedan oglas može biti objavljen kroz više različitih kanala, odnosno platformi namijenjenih oglašavanju slobodnih radnih mjesta, podrobnijom analizom dolazimo do podatka da je u prvih devet mjeseci objavljeno 198.000 jedinstvenih oglasa, odnosno 4,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pritom je potrebno razmotriti  važan faktor - rast zapošljavanja stranih radnika u Hrvatskoj, koji se nerijetko odvija putem alternativnih kanala za zapošljavanje strane radne snage.  U prvom redu kroz agencije za uvoz, zapošljavanje i smještaj stranih radnika. Trenutno je registrirano više od 600 takvih agencija u Hrvatskoj.

Imajući u vidu navedene čimbenike kao i trenutne tržišne uvjete, dolazimo do zaključka kako je porast potražnje za radnom snagom znatno veći nego što prvotno brojke sugeriraju i kako bi potencijalno mogao iznositi 8% u usporedbi s prošlom godinom.

Usporavanje tržišta nakon osjetnog rasta u prvom kvartalu

Početak 2023. godine obilježio je osjetan rast broja oglasa u odnosu na prethodnu godinu, a taj rast je blago usporio u drugom kvartalu.

U trećem kvartalu na tržištu rada u Hrvatskoj je objavljeno više od 73.700 natječaja za posao što predstavlja rast od 2,6% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Ako promatramo jedinstvene oglase radi se o 58.900 natječaja za posao ove godine, što predstavlja rast od 3,3% u odnosu na prošlu godinu.

Pad potražnje za radnicima u IT-u i Ljudskim resursima

Najveći rast potražnje primjećujemo u sektorima: Instalacije, održavanje i popravci, Sigurnost i zaštita te Promet, transport i pomorstvo.

Najveći pad potražnje za radnom snagom na cjelokupnom tržištu rada u Hrvatskoj primjetan je u sektoru Ljudskih resursa i IT-a.

Trend pada broja oglasa za pozicije u IT sektoru prisutan je i na MojPosao, međutim u nešto manjoj mjeri nego što je to slučaj na cjelokupnom tržištu.

Pad ukupnog broja objavljenih natječaja za posao pronalazimo i u sektoru Turizma, s time da je taj pad izraženiji na cjelokupnom tržištu nego na MojPosao, dok potražnja za radom u Prodaji, odnosno Trgovini, stagnira (cjelokupno tržište) ili blago raste (MojPosao).

Kad je riječ o 'građevini', odnosno sektoru Graditeljstva, geodezije i geologije, promatrano iz perspektive cijelog tržišta, zabilježen je blagi pad potražnje za radnom snagom, dok je u istom razdoblju na MojPosao ostvaren rast.  

No, usprkos tome što brojke, barem one koje se odnose na cjelokupno tržište, sugeriraju stagnaciju ili pad potražnje u određenim sektorima, stvarno stanje je ipak nešto drugačije, napominje Igor Žonja, direktor Alma Career Regije jug i predsjednik uprave portala MojPosao.

„ U prvih devet mjeseci ove godine u našoj zemlji je izdano 133 tisuće radnih dozvola za strane radnike, što predstavlja značajan rast u odnosu na prethodnu godinu kada su tijekom cijele 2022. izdane 124 tisuće dozvola“, ističe Žonja i dodaje  kako većina tih radnika pronalazi zaposlenje upravo u sektorima turizma i građevine, ali i prodaje. Napominje kako pored radnika iz susjednih zemalja, najveći broj stranih radnika dolazi iz dalekih zemalja poput Nepala, Indije, Filipina i Bangladeša, pri čijem zapošljavanju posreduju agencije za uvoz stranih radnika.

Nažalost, proces zapošljavanja stranih radnika i dalje se odvija stihijski. Kako bismo zaustavili iseljavanje naših građana te potaknuli one koji su već otišli da se vrate, nužno je unaprijediti sustav upravljanja unutar naše države. S obzirom na to da Hrvatsku sve više naseljavaju ljudi različitih kultura i vjera, također je važno pružiti podršku njihovoj integraciji u naše društvo. Integracija je proces koji zahtijeva razumijevanje i poštovanje različitosti te uključivanje stranih radnika u društvene i gospodarske tokove naše zemlje“, zaključuje Žonja.

Najtraženiji trgovci, konobari i skladištari

Među najtraženijim zanimanjima u trećem kvartalu 2023. godine  i dalje su prisutna zanimanja iz područja prodaje, proizvodnje te turizma i ugostiteljstva.

Najtraženija zanimanja u trećem kvartalu: prodavač (trgovac), skladištar, konobar (barmen), vozač, radnik u proizvodnji te kuhar.

Najveća ponuda zabilježena je u sljedećim sektorima zanimanja:

  1. Prodaja (Trgovina),
  2. Turizam i ugostiteljstvo
  3. Proizvodnja i zanatske usluge

Također, u skladu s razdobljem u godini, odnosno početkom akademske i školske godine,  primjetan je veći broj oglasa u sektoru Obrazovanje i znanost.

Više od polovice objavljenih oglasa za posao odnosilo se na rad u Zagrebu i zagrebačkoj županiji (55%) nakon čega slijede obalne županije: Primorsko-goranska (13%),  Splitsko – dalmatinska (12%) te Istarska županija (10%).