PROBLEMI SU I DALJE TU

Ponuda AI čipova ostaje niska

Ponuda AI čipova ostaje niska
Depositphotos

S porastom potražnje za čipovima s umjetnom inteligencijom, Omdia je otkrila da su ponude čipova s umjetnom inteligencijom i dalje niske dok proizvođači čipova preuzimaju ulogu glavnih kupaca. Drugo izdanje Omdijinog šestomjesečnog praćenja prati aktivnosti spajanja i akvizicija koje uključuju ključnu grupu velikih tehnoloških tvrtki uključenih u AI infrastrukturu i silicij na globalnoj razini.

Daljnja Omdia analiza pokazala je da je aktivnost i dalje niska u usporedbi s procvatom tijekom 2021., s prelaskom s hiperrazmjera na tvrtke poluvodiča kao glavne kupce. Postojala je samo jedna akvizicija koja je uključivala hiperskaler u 2023., tijekom prvog tromjesečja, u usporedbi sa 17 u 2021. Međutim, najčešći posao još uvijek je hiperskaler koji kupuje tvrtku za softverske aplikacije. Tržište se postupno internacionalizira, a udio tvrtki koje su potpuno izvan SAD-a lagano raste.

“Na bazi tvrtke, IBM je najveći kupac i održava stabilnu stopu od oko jedne akvizicije u svakom kvartalu. U ovom izdanju primjećujemo da se fokus Big Blue-a pomaknuo s usluga i posebno konzultantskih tvrtki na softver, dok je Microsoft – nekoć najveći preuzimatelj – potpuno prestao 2023. Apple, koji je bio suh, vratio se na tržište s tri ponude u 2023., prve od 1. tromjesečja 22.”, rekao je Alexander Harrowel, Omdijin glavni analitičar za napredno računalstvo.

“Do sada tek trebamo vidjeti mnogo odustajanja među novoosnovanim tvrtkama za AI hardver koji su financirani počevši od 2018.-2019., iako su se borili za napredak protiv tržišnog lidera, NVIDIA-e. Povijesni opseg financiranja VC-a tijekom 2021. znači da mnogi od njih još uvijek imaju znatnu ratnu škrinju, iako kad jednom ode, moglo bi uslijediti još više,” zaključio je Harrowel.