PC EMEA tržište zabilježilo dvoznamenkasti rast peti kvartal zaredom

PC EMEA tržište zabilježilo dvoznamenkasti rast peti kvartal zaredom
DepositPhotos

Tableti, stolna i prijenosna računala te radne stanice proteklih se godina nisu prodavali najbolje, ali pandemija koronavirusa potaknula je zaokret u pozitivnom smjeru pa se kroz 2020. ostvario godišnji rast od 13 posto na EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika) tržištu, dok se za 2021. očekuju još bolji rezultati.

Sve zahvaljujući povećanim potrebama u obrazovnom sektoru, ali i sve većem u potrošačkom dijelu. Potvrda je to da se PC industrija zapravo najprimjerenije razvija kroz godine jer unatoč silnim negativnim prognozama, uspjela se ne samo spasiti već i napredovati.

Ukupno bi trebalo biti isporučeno 99,7 milijuna uređaja, prema izvješću koje donosi IDC. To je rast od 19,8 posto. Dakle, brojke iz prethodnih kvartala samo se nastavljaju kretati u pozitivnom smjeru. A kad se spominju kvartalu, u drugom je isporučeno 24,4 milijuna PC-a i to je rast od 17,2 posto na godišnjoj razini.

Zapadno-europsko PC tržište pritom se može pohvaliti najboljim rezultatom u cijeloj EMEA regiji jer imalo je u drugom kvartalu rast od 33,7 posto na godišnjoj razini.

Ukupno gledajući, komercijalni segment PC tržišta trebao bi porasti za 16,3 posto u ovoj godini, a u odnosu na prošlu, dok bi gaming segment trebao porasti za 36,7 posto, što je također podosta poticano.

Tako nešto zbilo se zbog lockdowna, učenja i rada od kuće, ali i potrebom za kvalitetnijim uređajima, koji mogu zadovoljiti potrebe u smislu zabave. I stvorile su se određene navike, kojih se očito potrošači drže.

Također, navodi se i da bi rezultati bili još bolji da nema najavljene ograničene proizvodnje, do koje je pak došlo zbog izostanka potrebnih komponentni, odnosno, materijala za izradu komponentni. Time su najviše patili oni uređaji nižeg ranga, za kojima je bila izraženija potreba. A kako su patili u prošloj, tako će i u ovoj godini.