Pandemija koronavirusa značajno utjecala na porast prevara kroz aplikacije za online upoznavanja

Pandemija koronavirusa značajno utjecala na porast prevara kroz aplikacije za online upoznavanja

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa imala je utjecaj i na pronalazak ljubavnih partnera jer ljudi su bili u svojim domovima, kafići, restorani i klubovi su većinu vremena bili zatvoreni te je poveći broj usamljenih posegnuo za aplikacijama koje omogućavaju online upoznavanje. Svjesni su toga bili i kibernetički kriminalci pa je prevara više no ikad.

Naime, prema podacima kojima barata američka Federalna trgovinska komisija (FTC), "romantičnim prevarama" ostvarilo se 304 milijuna američkih dolara, odnosno, u prosjeku 2500 dolara po osobi koja je prevarena. Ujedno, riječ je o četverostrukom rastu u razdoblju od 2016. do 2020.

"Oko 50 posto tih prevara uzrokovane su pandemijom koronavirusa", smatraju u FTC-u.

Prevare ove vrste nisu jednostavne jer potrebno je zavarati osobu, dovesti je do stanja u kojem počne brinuti za drugu stranu i kad se dostigne ta razina, kreće prevara. Najčešće je identična, teren se pripremi nekom tužnom pričom o bolesti ili bivšem partneru koji je ukrao određenu svotu novca, ali to može varirati i pričom o gubitku posla, hitnoj potrebi uplatiti nešto.

Prevaranti nikad neće sami zatražiti novac jer bi bilo preočito, uvijek čekaju da ona druga, naivna, strana sama predloži pomoći. U tom trenutku krene nećkanje i gluma da tako nešto nije u redu, ali u konačnici dođe do pozitivnog odgovora, šalje se broj računa i nakon toga prevarant nestaje. Prevarena osoba shvati da je komunicirala s nekim imaginarnim i svi podaci koje posjeduje su lažni ili im se ne može ući u trag.

Da bi tako nešto uspjelo, prevaranti se "vrte" po najpopularnijim platformama za upoznavanje partnera, imaju lažne Facebook i Instagram profile i komuniciraju s više osoba istovremeno. Dok se netko ne "zakači". A kako FTC pokazuje u izvješću, "zakači" ih se podosta i potom ostane bez uistinu nemale svote novca...

Još iz kategorije

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

02.03.2021.

Institut Ponemon u izvješću za 2017. godinu objavio je da u prosjeku svaki gubitak osjetljivog i(li) privatnog podatka korisnika ili klijenta košta 141 američki dolar, što nije mala stvar s obzirom da veće organizacije i kompanije imaju milijune takvih podataka u svojih arhivama, bilo da se radi o cloudu ili fizičkom načinu pohrane.

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

02.03.2021.

Hrvatska pošta je za sve otoke omogućila dostavu paketa mase do 10 kilograma putem usluge brze dostave Paket24. Izmjenama pravila o uručenju, usluga Paket24 izjednačena je s univerzalnom uslugom, a maksimalna masa umjesto dosadašnja dva kilograma iznosi 10 kilograma.

HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

02.03.2021.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) poziva sve zainteresirane sudionike kripto tržišta i financijskog tržišta da predlože i komentiraju prijedlog Europske komisije kojim će se u budućnosti urediti regulatorni okvir za tržišnu infrastrukturu utemeljenu na tehnologiji decentraliziranog vođenja evidencije transakcija (tzv. DLT – Distributed Ledger Technology).