Pandemija koronavirusa značajno utjecala na porast prevara kroz aplikacije za online upoznavanja

Pandemija koronavirusa značajno utjecala na porast prevara kroz aplikacije za online upoznavanja
DepositPhotos

Pandemija koronavirusa imala je utjecaj i na pronalazak ljubavnih partnera jer ljudi su bili u svojim domovima, kafići, restorani i klubovi su većinu vremena bili zatvoreni te je poveći broj usamljenih posegnuo za aplikacijama koje omogućavaju online upoznavanje. Svjesni su toga bili i kibernetički kriminalci pa je prevara više no ikad.

Naime, prema podacima kojima barata američka Federalna trgovinska komisija (FTC), "romantičnim prevarama" ostvarilo se 304 milijuna američkih dolara, odnosno, u prosjeku 2500 dolara po osobi koja je prevarena. Ujedno, riječ je o četverostrukom rastu u razdoblju od 2016. do 2020.

"Oko 50 posto tih prevara uzrokovane su pandemijom koronavirusa", smatraju u FTC-u.

Prevare ove vrste nisu jednostavne jer potrebno je zavarati osobu, dovesti je do stanja u kojem počne brinuti za drugu stranu i kad se dostigne ta razina, kreće prevara. Najčešće je identična, teren se pripremi nekom tužnom pričom o bolesti ili bivšem partneru koji je ukrao određenu svotu novca, ali to može varirati i pričom o gubitku posla, hitnoj potrebi uplatiti nešto.

Prevaranti nikad neće sami zatražiti novac jer bi bilo preočito, uvijek čekaju da ona druga, naivna, strana sama predloži pomoći. U tom trenutku krene nećkanje i gluma da tako nešto nije u redu, ali u konačnici dođe do pozitivnog odgovora, šalje se broj računa i nakon toga prevarant nestaje. Prevarena osoba shvati da je komunicirala s nekim imaginarnim i svi podaci koje posjeduje su lažni ili im se ne može ući u trag.

Da bi tako nešto uspjelo, prevaranti se "vrte" po najpopularnijim platformama za upoznavanje partnera, imaju lažne Facebook i Instagram profile i komuniciraju s više osoba istovremeno. Dok se netko ne "zakači". A kako FTC pokazuje u izvješću, "zakači" ih se podosta i potom ostane bez uistinu nemale svote novca...