Pametni solarni spremnici za otpad u Parku prirode Biokovo

Pametni solarni spremnici za otpad u Parku prirode Biokovo

Park prirode Biokovo sa svojim vidikovcem Nebeskom šetnicom - Skywalk jedna je od glavnih turističkih atrakcija Hrvatske koju je prošle godine posjetilo 105 tisuća turista. Javna ustanova parka posebno brine o zaštiti okoliša i održivom razvoju. Prepoznala je to A1 Hrvatska koja im je donirala pametne spremnike za otpad.

Planina Biokovo naizgled je siromašno i golo krško područje koje zapravo obiluje biljnim i životinjskim vrstama. Stoga od 1981. zasluženo uživa status Parka prirode. Njime upravlja javna ustanova s ciljem očuvanja tog iznimnog prostora, promicanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti te odgovornim korištenjem resursa i provođenjem održivog razvoja. „Unaprjeđenje ponude i konstantna edukacija naših posjetitelja  prioriteti su kako bi sačuvali prostor Parka u izvornom obliku i u trajno naslijeđe budućim generacijama. Živimo u vremenu kada nam sve bolja i sofisticiranija tehnologija postaje globalno dostupna i uvelike može koristiti za očuvanje prirode i okoliša.

Samim time, ovakva pametna rješenja poput solarnih, pametnih spremnika za otpad itekako su dobrodošla, pogotovo u zaštićenim područjima gdje je očuvanje ravnoteže ekosustava od krucijalne važnosti. Također, imperativ je i podizanje razine svijesti o ekologiji naših posjetitelja te  vjerujemo da su pametni spremnici dodana vrijednost Parku, kao i jedan od koraka naprijed prema održivom razvoju“, objasnio je Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode Biokovo.

Pametni spremnici za otpad koje je donirala A1 Hrvatska nalaze se na samom ulazu u Park prirode Biokovo ispred recepcije. Opremljeni su solarnim panelom što ih čini samoodrživima. Zahvaljujući ugrađenoj preši, kapacitet im se povećava za 10 puta te se tako smanjuje učestalost pražnjenja odnosno odvoza otpada. Uz IoT senzore napunjenosti i opremu za komuniciranje s A1 Digital IoT cloud platformom u realnom vremenu omogućen je uvid u status i stanje spremnika. Komunikaciju ostvaruju A1 NB IoT mrežom koju karakterizira nacionalna pokrivenost, pouzdanost i sigurnost te povezivanje velikog broja pametnih uređaja i senzora.

„U vrijeme obilježeno pandemijom koronavirusa, pametnim spremnicima ispunjavamo najviše higijenske standarde jer se otvaraju beskontaktno i imaju antibakterijski premaz“, pojasnio je Siniša Staničić, direktor ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska.

„Briga o održivom razvoju jedna je od glavnih strateških odrednica naše kompanije te nam je posebno drago da ovim partnerstvom i našom najmodernijom tehnologijom doprinosimo očuvanju bisera kao što je Park prirode Biokovo““, objašnjava Staničić.

Pametni spremnici usklađeni su sa svim važećim direktivama i propisima Europske Unije uz CE oznaku i certifikat. Na ulicama grada Rijeke ovakvi spremnici već doprinose pametnom gospodarenju otpadom. Uz smanjenje učestalosti pražnjenja i optimizaciju rute odvoza otpada grad ostvaruje uštede, a ulice su čišće.