Pametni gradovi, internet stvari, e-zdravlje glavne teme međunarodne konferencije SpliTech

Pametni gradovi, internet stvari, e-zdravlje glavne teme međunarodne konferencije SpliTech
DepositPhotos / Ilustracija

Danas započinje peta Međunarodna multidisciplinarna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama SpliTech 2020 koja se ove godine iznimno održava u virtualnom okruženju i traje naredna 3 dana - do 26. rujna 2020. Konferenciju organizira Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), Sveučilišta u Splitu.

Sama konferencija okuplja ugledne znanstvenike, inženjere i stručnjake iz akademske zajednice, gospodarstva i javnih institucija u svrhu razmjene znanja o temama vezanim uz pametne i održive tehnologije. Ključne teme konferencije su diskusija o recentnim akademskim napretcima iz područja Interneta stvari i ugradbenih sustava u akademske i industrijske svrhe.

Poseban naglasak je stavljen teme pametno okružje/grada - Smart City, energije, Internet stvari (IoT), održive gradnje i e-Zdravlje (eHealth). Uz predavanja znanstvenika i stručnjaka predviđene su i online stručne radionice u suradnji s partnerima iz industrije kao i diskusije o istraživanjima, problemima, rješenjima i razvojnim rezultatima iz navedenih tehnologija. Također, održavat će se i govori istaknutih akademika iz raznih dijelova svijeta od kojih ističemo profesora Klemeša, stručnjaka o održivim integracijskim procesima, te profesora Helala, stručnjaka na temu e-Zdravlja.

Uz već spomenute govornike, pozvani su i istaknuti govornici kao predstavnici pojedinačnih obuhvaćenih tema konferencije. Teme govora obuhvaćaju tematiku koja varira od industrijske primjene Interneta stvari, preko konkretnih rješenja u kojima se tehnologija Interneta stvari koristi u zdravstvenim sustavima, pa sve teme problema i postojećih rješenja pitanja održive gradnje.

Tehnički susponzori konferencije su najutjecajnija svjetska udruga za promicanje znanstvenog i stručnog rada na području elektrotehnike i računarstva - IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) te IEEE ComSoc - organizacija koja promovira unapređenje znanosti, tehnologije i primjene u komunikaciji i srodnim disciplinama. Kvalitetu i važnost održavanja konferencije prepoznali su i ovogodišnji zlatni sponzori, vodeći suradnik svih splitskih tehnoloških događanja ICT Županija te svjetski poznata grupacija vojne sigurnosti Saab.

Unatoč iznimnim okolnostima održavanja ovogodišnje konferencije, dobar odaziv nije izostao. Na prijavu je pristiglo preko 250 radova od čega je 160 odobreno za sudjelovanje. U odnosu na prošlu godinu, broj pristiglih radova je u porastu od 30% što ulijeva nadu u budućnost i korisnost održavanja SpliTech konferencije. Visoko kvalitetne radove privlače i znanstveni časopisi koje smo povezali sa ovogodišnjom konferencijom, te će najistaknutiji radovi dobiti mogućnosti slanja proširenih verzija radova za buduće objavljivanje od kojih izdvajamo: Journal of Cleaner Production (Elsevier), International  Journal of Energy Research (Wiley), Energy Sources i Energies Journal koji nam je dodatnu podršku pružio u vidu sponzorstva za nagradu za najbolji rad, tzv. “best paper award“.

U sklopu konferencije organizirani su simpoziji sa tematikom Interneta stvari u suradnji sa stručnjacima sa talijanskog sveučilišta - University of Salento, radionica o “Pametnim i učinkovitim tehnikama hlađenja za fotonaponske tehnologije“ u organizaciji profesora Sandra Nižetića sa FESB-a, tutorijal o Interakciji ljudi s Elektromagnetskim poljima pod vodstvom profesora Dragana Poljaka i Maria Cvetkovića sa FESB-a, te bismo posebno istaknuli sekciju posvećenu bespilotnim zračnim sustavima u organizacjii prof. dr. sc. Branka Klarina i Gorana Gašparovića, a u okviru koje će svoje predstavljanje imati i članovi Saab grupacije - Lisa Abom i Gunnar Frisk. Također, profesor Klemeš sa Sveučilišta Brno u Češkoj će održat će radionicu “Meet the Editor“ kako bi predstavio svoj istaknuti stručni rad i približio plan stručnog razvoja kroz primjer svog rada doktorandima znanosti, a radionica je otvorena za sve studente poslijediplomskih studija na Sveučilištu u Splitu.