Pametni domovi nisu tako pametni

Pametni domovi nisu tako pametni
DepositPhotos

Pametni domovi su ono čemu se teži u bližoj budućnosti, što se jasno vidi prema težnjama i načinu plasmana na tržište od strane raznih proizvođača. Ali, problem je što ti pametni domovi još uvijek ipak nisu dovoljno pametni, a potrošači to prepoznaju pa se potencijal još uvijek ne ispunjava koliko bi mogao u idealnijim uvjetima.

Svejedno, prodaja pojedinih uređaja i dalje u porastu, što potvrđuje GfK u svom izvješću. Primjerice, ove će godine samo u Europi oko 26 posto od potrošenih 255 milijardi eura na tehničku robu činiti pametni uređaji kao kamere, klime, televizori, audio sustavi, usisavači, pametne svjetiljke... Ukoliko se isključi pametne satove i pametne telefone, pametno će tržište rasti za devet posto ove godine. Odnosno, sa 122 milijarde eura na potrošenih 133 milijarde eura. Dakle, tržište još uvijek traži nešto za sebe.

Samo, moglo bi to pronaći u većoj mjeri da su uređaji u globalu pametniji pa samim time učine domove istinski pametnijima. Još uvijek primat čine pametni televizori i zvučnici, što zapravo nije dio domova kao što su svjetiljke, termometri, klime, pećnice, hladnjaci, vrata i općenito sigurnosni sustavi. Istine radi, pametne kamere sve su popularnije i to je dobro.

Donekle i pametni usisavači, koji bilježe rast od 12 posto u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj. Istovremeno, četiri posto rasta u tim zemljama blježe pametne perilice suđa. Ali, zato su pametni televizori itekako popularni, čine 80 posto od svih kupljenih televizora u navedenim zemljama.

Nažalost, sve to su izolirani uređaji, ne čine istinski dom. Primjerice, GfK pokazuje da 53 posto kupaca želi uređaje koji će im štedjeti energiju i kojima će se moći upravljati na daljinu u kvalitetnom smislu. Žele i da svi oni mogu komunicirati kvalitetno međusobno. No, bez obzira što su svi ti kupci spremni potrošiti poveći novac na takvu tehnologiju, ona im ipak nije dostupna u pravom smislu te riječi i toga su svjesni pa čekaju neka bolja vremena po tom pitanju.