Pad isporuka PC-a u zapadnoj Europi tijekom prvog kvartala 2022.

Pad isporuka PC-a u zapadnoj Europi tijekom prvog kvartala 2022.

Foto: DepositPhotos

Isporuke osobnih računala u zapadnoj Europi pale su tijekom prvog kvartala za tri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Riječ je o 15,8 milijuna uređaja, navodu u najnovijem izvještaju Canalys.

Na taj pad utjecala je slabija potražnja u trenucima slabljenja pandemije koronavirusa, nestašica komponentni i općenito geopolitičke tenzije koje se odražavaju na situaciju u cijelom svijetu.

Lenovo je prvi s 4,1 milijuna isporuka i udjelom od 26 posto, neznatno iza je s 3,9 milijuna bio HP, čiji je udio na 25 posto. Potom osjetnije iza slijede Dell, Apple i Acer s udjelima od 14, deset i devet posto.

Ipak, u cijeloj ovoj priči pozitivno je da su isporuke na višim razinama nego u vremenima prije početka pandemije, a to je ipak razdoblje s kojim se treba uspoređivati.

"Zapadna Europa bila je otporno tržište za proizvođače tijekom posljednje dvije godine, zahvaljujući prilagodljivosti regije u načinu odgovora na pandemiju. Komercijalna potražnja je jaka jer je više tržišta službeno krenulo na uobičajen način poslovanja. Zapravo, gotovo 60 posto uređaja isporučenih u zapadnoj Europi u prvom kvartalu bilo je za komercijalnu upotrebu. Ipak, tržište osobnih računala osjeća pritisak nestašica u globalnom opskrbnom lancu, od zatvaranja u kineskim proizvodnim središtima do rata u Ukrajini koji je u tijeku. Dulje vrijeme isporuke i rastući troškovi komponenti tjeraju poslodavce da planiraju i planiraju u skladu s tim kako bi osigurali uređaje za sve naseljenije urede, kao i hibridne radnike", stoji u izvještaju Canalysa.

Nažalost, tableti su i treći kvartal zaredom u padu, što je i slučaj na globalnoj razini, ne samo u zapadnoj Europi. Ukupno, isporučeno ih je 6,5 milijuna, a to je pad od 22 posto na godišnjoj razini. Stabilizacija tog dijela tržišta još se ne nazire u nekom kratkoročnom razdoblju.

Još iz kategorije

Aircash u New Yorku kao vodeća hrvatska FinTech inovacija

Aircash u New Yorku kao vodeća hrvatska FinTech inovacija

27.06.2022.

Udruga hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP) nedavno je u New Yorku organizirala hrvatsku konferenciju 'Croatian Tech Superstars Competing on a Global Market'.  Uspješne tehnološke tvrtke na konferenciji su predstavili su brojni hrvatski poduzetnici i vlasnici uspješnih startup kompanija, među njima i Hrvoje Ćosić, CEO tvrtke Aircash.

Interes za Algebru 40 posto veći nego lani, 160 studenata želi i britansku diplomu

Interes za Algebru 40 posto veći nego lani, 160 studenata želi i britansku diplomu

27.06.2022.

Algebra nastavlja podizati standarde u području visokog obrazovanja što je, prema podacima objavljenim na portalu Postani student, rezultiralo rastom prijava za studijske programe ukupno za čak 40 posto u odnosu na lani, odnosno za 27 posto kad je riječ o prva tri izbora. Prema aktualnom broju prijava, Algebra najveći rast interesa bilježi za studij dizajna, za koji se prijavilo čak dvostruko više maturanata nego lani. Interes za studij digitalnog marketinga porastao je za 40 posto, dok studij računarstva bilježi 35 posto više prijava.

Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta

Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta

27.06.2022.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jutros je u 8 sati otvorio natječaj za subvencioniranje kupovine energetski učinkovitih vozila. Tako se pri kupovini vozila s potpuno električnim pogonom ili pogonom na vodik moglo ostvariti do 70 tisuća kuna subvencije, a za L1-L7 vozila (električni skuteri, mopedi, motocikli i sl.) se moglo dobiti do 20 tisuća kuna.