Pad isporuka PC-a u zapadnoj Europi tijekom prvog kvartala 2022.

Pad isporuka PC-a u zapadnoj Europi tijekom prvog kvartala 2022.
DepositPhotos

Isporuke osobnih računala u zapadnoj Europi pale su tijekom prvog kvartala za tri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Riječ je o 15,8 milijuna uređaja, navodu u najnovijem izvještaju Canalys.

Na taj pad utjecala je slabija potražnja u trenucima slabljenja pandemije koronavirusa, nestašica komponentni i općenito geopolitičke tenzije koje se odražavaju na situaciju u cijelom svijetu.

Lenovo je prvi s 4,1 milijuna isporuka i udjelom od 26 posto, neznatno iza je s 3,9 milijuna bio HP, čiji je udio na 25 posto. Potom osjetnije iza slijede Dell, Apple i Acer s udjelima od 14, deset i devet posto.

Ipak, u cijeloj ovoj priči pozitivno je da su isporuke na višim razinama nego u vremenima prije početka pandemije, a to je ipak razdoblje s kojim se treba uspoređivati.

"Zapadna Europa bila je otporno tržište za proizvođače tijekom posljednje dvije godine, zahvaljujući prilagodljivosti regije u načinu odgovora na pandemiju. Komercijalna potražnja je jaka jer je više tržišta službeno krenulo na uobičajen način poslovanja. Zapravo, gotovo 60 posto uređaja isporučenih u zapadnoj Europi u prvom kvartalu bilo je za komercijalnu upotrebu. Ipak, tržište osobnih računala osjeća pritisak nestašica u globalnom opskrbnom lancu, od zatvaranja u kineskim proizvodnim središtima do rata u Ukrajini koji je u tijeku. Dulje vrijeme isporuke i rastući troškovi komponenti tjeraju poslodavce da planiraju i planiraju u skladu s tim kako bi osigurali uređaje za sve naseljenije urede, kao i hibridne radnike", stoji u izvještaju Canalysa.

Nažalost, tableti su i treći kvartal zaredom u padu, što je i slučaj na globalnoj razini, ne samo u zapadnoj Europi. Ukupno, isporučeno ih je 6,5 milijuna, a to je pad od 22 posto na godišnjoj razini. Stabilizacija tog dijela tržišta još se ne nazire u nekom kratkoročnom razdoblju.