NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

Ovo je 15 zemalja koje "proizvode" najbolje softverske inženjere

Ovo je 15 zemalja koje "proizvode" najbolje softverske inženjere
Depositphotos

Sigurnost posla inženjera zbog razvoja umjetne inteligencije nije na zavidnim razinama pa se, kao i u drugim zanimanjima, ponajprije počela cijeniti stručnost onih koji obavljaju zadani posao.

U tom smislu, postoje zemlje koje odskaču i na tržište rada izbacuju najbolje talente, koji se kasnije razvijaju u stručnjake za kakvima se otimaju najveće kompanije svijeta.

Prema američkom Zavodu za statistiku rada developeri softvera, analitičari osiguranja kvalitete i testeri zaradili su prosjećnu plaću od 124.200 dolara godišnje u 2022. Pritom je u tom području radilo 1.795.300 osoba, a prognoze su pokazivale da će do 2032. ta brojka porasti za 25 posto ili 451.200 novih radnih mjesta.

Međutim, unatoč izvrsnoj stopi rasta za ovo područje, nedavno istraživanje koje je proveo Blind otkrilo je da 90 posto od 9338 anketiranih softverskih inženjera vjeruje da je sada veći izazov pronaći posao u usporedbi s vremenima prije pandemije, a njih 66 posto navodi da je to mnogo teže.

Konkurentsko okruženje je vidljivo jer 80 posto ispitanika tvrdi da je tržište rada postalo intenzivnije tijekom prošle godine. Šokantno, samo šest posto softverskih inženjera izražava povjerenje u pronalazak novog posla uz ekvivalentnu naknadu, dok 32 posto nema povjerenja. U 2022. i 2023. tehnološki je sektor doživio više od 400.000 otkaza, što dovodi u pitanje percepciju da su softverski inženjeri bili relativno imuni.

A kad se radi o 15 zemalja koje na tržište rada izbacuju najbolje softverske inženjere i zapošljavaju ih, to su redom Sjedinjene Američke Države, Australija, Švicarska, Velika Britanija, Njemačka, Kanada, Singapur, Belgija, Danska, Kina, Italija, Južna Koreja, Francuska, Hong Kong i Japan.

Dakle, čak sedam zemalja je iz Europe, što nudi odlične temelje za kontinent kojem se konstantno spočitava da zaostaje u tehnološkom smislu za SAD-om i Kinom...