Otvoreni dan BIOCentra okupio brojne stručnjake iz područja biotehnologije i gospodarstva

Otvoreni dan BIOCentra okupio brojne stručnjake iz područja biotehnologije i gospodarstva

U prisustvu brojnih predstavnika biotehnološke i poslovne zajednice te resornih Ministarstava Republike Hrvatske, održan je Otvoreni dan BIOCentra. Cilj održavanja Otvorenog dana je potaknuti interes poduzetnika, ali i znanstvene zajednice, za razvoj biotehnologije. Programe i rad BIOCentra predstavili su dr. sc. Dubravko Kičić, EMBA, predsjednik uprave BIOCentra i dr. sc. Sanja Šale, dr. med., članica uprave BIOCentra.

“Znanstvena zajednica i gospodarstvo odnedavno imaju centar izvrsnosti biotehnologije u Hrvatskoj. BIOCentar će osim prostora i istraživačke infrastrukture na jednom mjestu nuditi stručnu podršku, edukacije, savjetodavne usluge i pristup izvorima financiranja koji su izuzetno važni za prvu fazu istraživačkog procesa koji sa sobom nosi niz rizika. Uz to, platforma BIOCentra osigurava međusobno povezivanje institucija, kompanija i pojedinaca koji su direktno i indirektno povezani s bioznanostima“, istaknuo je Dubravko Kičić, predsjednik uprave BIOCentra.

U sklopu Otvorenog dana BIOCentra održana je panel rasprava „Biotehnologija - mogućnost i budućnost“ na kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Krešimir Pavelić, zamjenik pročelnice Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, dr. sc. Mario Cindrić, Institut Ruđer Bošković, Ivo Špigel, ZIP, Boris Golob, direktor StepRI, Marko Makek, član uprave NEXUS PRIVATE EQUITY PARTNERI i Ivana Žorž, ravnateljica sektora za razvoj HAMAG-BICRO. Okupljeni stručnjaci istaknuli su zadovoljstvo što domaća znanstvena i poslovna zajednica odnedavno na raspolaganju ima ovakav inkubator. Naime, danas nerijetko i najveće kompanije, shodno svom djelovanju, surađuju s malim specijaliziranim laboratorijima, odnosno biotehnološkim inkubatorima poput BIOCentra koji su im u stanju ponuditi dinamične uvjete istraživanja uz znatno niža ulaganja.

Podjetimo, BIOCentar je inkubator koji osigurava specijaliziranu laboratorijsku infrastrukturu za start-up kompanije, postojeće biotehnološke kompanije i istraživačke projekte te platformu za stjecanje znanja, kontakata i informacija potrebnih za uspješno poslovanje. Nizom usluga radi na poticanju i stvaranju poduzetničkog okruženja, temeljenog na istraživanju i razvoju, koje podržava transfer znanja i tehnologija u tržišne proizvode.

Usluge BIOCentra se nude u sklopu nekoliko posebno pripremljenih programa, ovisno o poslovnim potrebama korisnika. To su program poslovne inkubacije (BIOInkubacija), transfera tehnologije (BIOTransfer), edukacije (BIOEdukacija), poslovnog povezivanja (BIOUmrežavanje) te dostupnost potrebne infrastrukture (BIOInfrastruktura).

Projekt izgradnje, nadzora, tehničke pomoći i opremanja BIOCentra provodi se u sklopu Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007. - 2013. iz kojeg je odobreno financiranje od 16.376.410,00 eura. Korisnik ugovorenog projekta je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a krajnji korisnik ugovora je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - HAMAG BICRO, za osnivače BIOCentra - HAMAG BICRO, Sveučilište u Zagrebu i Grad Zagreb.