OČEKIVAN TREND

Očekuje se da će svjetska IT potrošnja porasti 8 posto u 2024

Očekuje se da će svjetska IT potrošnja porasti 8 posto u 2024
Depositphotos

Predviđa se da će svjetska IT potrošnja u 2024. iznositi ukupno 5,1 trilijuna dolara, što je povećanje od 8 posto u odnosu na 2023., prema najnovijoj prognozi Gartnera. Iako generativna umjetna inteligencija (GenAI) još nije imala značajan utjecaj na potrošnju na IT, ulaganje u umjetnu inteligenciju u širem smislu podupire ukupni rast potrošnje na IT.

"U 2023. i 2024. vrlo će mala IT potrošnja biti vezana uz GenAI", rekao je John-David Lovelock, istaknuti potpredsjednik analitičara u Gartneru. „Međutim, organizacije nastavljaju ulagati u umjetnu inteligenciju i automatizaciju kako bi povećale operativnu učinkovitost i premostile nedostatke IT talenata. Pompa oko GenAI-ja podržava ovaj trend, budući da CIO-ovi prepoznaju da će današnji AI projekti biti ključni u razvoju AI strategije i priče prije nego što GenAI postane dio njihovih IT proračuna počevši od 2025. godine.”

I segmenti softvera i IT usluga zabilježit će dvoznamenkasti rast u 2024., uglavnom potaknut potrošnjom u oblaku. Predviđa se da će globalna potrošnja na javne usluge u oblaku porasti za 20,4 posto u 2024., a slično kao i 2023., izvor rasta bit će kombinacija povećanja cijena dobavljača u oblaku i većeg korištenja. Dok je učinak inflacije na potrošače i tvrtke mučio tržište uređaja tijekom 2022. i 2023., potrošnja uređaja počet će se skromno oporavljati 2024., porastom od 4,8 posto.

Potrošnja za kibernetičku sigurnost također potiče rast u segmentu softvera. U istraživanju Gartner CIO and Technology Executive Survey za 2024., 80 posto CIO-ova izjavilo je da planiraju povećati potrošnju na kibernetičku/informacijsku sigurnost u 2024., top tehnološku kategoriju za povećanje ulaganja. "AI je stvorio novi sigurnosni strah za organizacije", rekao je Lovelock. "Gartner projicira dvoznamenkasti rast u svim segmentima potrošnje za sigurnost poduzeća za 2024."

CIO-ovi doživljavaju umor od promjena, što se često manifestira kao oklijevanje oko ulaganja u nove projekte i inicijative. Ovo gura dio IT potrošnje iz 2023. u 2024., trend za koji se očekuje da će se nastaviti u 2025. "Suočeni s novim valom pragmatizma, ograničenja kapitala ili zabrinutostima za marže, CIO-ovi odgađaju neke IT potrošnje", rekao je Lovelock. "Organizacije pomiču naglasak IT projekata prema kontroli troškova, učinkovitosti i automatizaciji dok istovremeno ograničavaju IT inicijative kojima će trebati više vremena da ostvare povrat“, zaključuje Lovelock.