Nordijske zemlje predvode M2M revoluciju

Nordijske zemlje predvode M2M revoluciju

Broj priključenih stvari (Connected Things) u nordijskim zemljama nadmašio je broj ukupnog stanovništva, objavljeno je u novom izvješću na Mobile World Congressu od strane operatera TeliaSonera i Arthur D. Little, svjetske vodeće konzultanske kuće.

Machine-to-Machine (M2M) komunikacije ili Internet of Things, uskoro će radikalno promijeniti društvo, industriju i način na koji živimo. Bezbroj stvari je povezano, a nordijske zemlje Švedska, Danska, Norveška i Finska su glavna žarišta za M2M rast.

„Prave uvjete za M2M revoluciju  i daljnji rast može se naći u nordijskim zemljama koje imaju odličnu ICT infrastrukturu , stabilno regulatorno i inovativno okruženje. Također, vrlo nam je bitno imati odgovornost prema kupcu“, rekao je Hans Dahlberg, potpredsjednik i voditelj TeliaSonera Global M2M usluga.

„Očekujemo kako će nordijsko tržište rasti na godišnjoj razini oko 30 posto, otprilike dvostruko brže nego na svjetskom tržištu. Do 2017. godine taj rast dosegnuti će tržište veličine od oko 6.1 milijardi EUR-a. do 2017.“, kaže Martin Glaumann, voditelj odjela za telekomunikacije u  Arthur D. Little kući. Najveća povezana skupina u nordijskim zemljama su Connected Building, Connected People, Connected Vehicle, Connected Consumer Gadget i drugi.