PAD PRODAJE

Ni Apple nije imun na krizu, Mac doživio snažan udarac

Ni Apple nije imun na krizu, Mac doživio snažan udarac
Mac modeli su tijekom prvog kvartala ove godine zabilježili nevjerojatnih 40,5 posto manje isporuka nego u istom razdoblju lani.

Kriza na globalnoj razini nije ostavila imunim ni Apple, čiji su Macovi doživjeli poveći udarac tijekom prvog kvartala ove godine te zabilježili nevjerojatnih 40,5 posto manje isporuka nego u istom razdoblju lani.

Konkretnije, riječ je o 4,1 milijuna isporuka u odnosu na 6,9 milijuna iz prvog kvartala 2022. No, treba znati da je krajem veljače prošle godine počela ruska invazija na Ukrajinu i da se od tog trenutka podosta promijenilo - na gore za tech industriju.

Zbog tih problema s isporukama pao je i Appleov udio na PC tržištu pa nakon prva tri mjeseca 2023. iznosi 7,3 posto u odnosu na 8,6 posto 12 mjeseci ranije. Srećom, navodi IDC, rukovodeći u Appleu su predvidjeli nešto lošiju situaciju pa se ovaj problem nije odrazio na kompanijine cijene dionica, tek su neznatno pale.

Nije samo Apple pogođen problemima, kompletno PC tržište pati i u povećem je padu, što je i posljedica nerealne potrošnje tijekom pandemije koronavirusa. Upravo zbog nje sve je stalo jer ne postoji potreba za novijim uređajima.

Lenovo je zbog toga pao u isporukama za 30,3 posto i ostao prvi s udjelom od 30,3 posto, a drugi Dell je pao za čak 31 posto i malo je ispred Applea po udjelu. Sreća je pak, barem za računala s Windows operativnim sustavom što će se 2024. pojaviti potreba za tranzicijom prema Windows 11 pa će prodaja ići prema gore.

Što se Applea tiče, optimizam postoji za treći kvartal ove godine, kao i za ostatak 2023. jer će u lipnju biti predstavljeni novi Mac modeli s M3 čipovima pa bi interes tržišta mogao postojati u širem obujmu nego u početnim mjesecima godine...

Ali, svi proizvođači moraju biti svjesni da će tek iduće godine, ako ne i 2025. situacija biti donekle identična onoj kojoj smo svjedočili prije dvije godine. Naravno, to ovisi i o globalnim (ne)prilikama. Nadajmo se da će rat u Ukrajini završiti i da će se odnosi Kine i Sjedinjenih Američkih Država normalizirati.