Neželjene posljedice Trumpovog blokiranja Huaweija polako izlaze na vidjelo

Neželjene posljedice Trumpovog blokiranja Huaweija polako izlaze na vidjelo
DepositPhotos

Progon Sjedinjenih Američkih Država kontra Huaweija po naredbi predsjednika Donalda Trumpa već vuče posljedice, mnogo brže nego što se to moglo misliti. Jer, lista problema poduža je već sad, ni mjesec dana od trenutka kad je priča zapravo uistinu počela.

Naime, nakon što je Huaweiju zabranjeno poslovati u Americi i s američkim kompanijama po pitanju mrežne opreme, alata te infrastrukture općenito, Google se odlučio kineskom divu suspendirati licencu za Android operativni sustav. Samim time, Huawei će vrlo vjerojantno načiniti svoj operativni sustav, koji će u samim počecima biti podosta nestabilan, a kao takav i podložniji hakerskim napadima.

Istovremeno, kompanije kao Qualcomm, Intel i Xilinx su također prekinule poslovanje s Huaweijem, Facebook je sve svoje proizvode odlučio prekinuti nadopunjavati i nadograđivati na Huawei uređajima i sve skupa pretvara se u jednu pravu noćnu moru. Odnosno, već jest noćna mora! A tek je počelo i možemo samo zamisliti kakva katastrofa bi mogla uslijediti ako nakon 90 dana, što je rok koji je dan za prilagodbu objema stranama, prođe i zabrane u cijelosti stupe na snagu.

Zbog toga zemlje članice G20 pozvale su obje strane da prekinu trgovinski rat jer šteti cijelom svijetu. Uistinu, ako Kina uzvrati udarac pa počne blokirati poslovanje američkim kompanijama, čeka nas nova recesija. Zasad se to ne događa jer bi Kina naštetila samoj sebi, ali s obzirom na sve čvršće veze u Rusiji, ali i Europi, Kina očito podosta suvereno korača prema jednoj drugačijoj stvarnosti.

Kakva god bila, stići će sporije. Mobilne mreže pete generacije (5G) usporit će razvoj, što će usporiti dolazak noviteta kao što su autonomna vozila. Usporit će se i dotok prihoda za najveće kompanije, koje su kroz uređaje drugog najvećeg proizvođača pametnih telefona prikupljali ogromne količine podataka njegovih korisnika. Usporit će se i open source zajednica jer se najavljuje i suspenzija GitHuba u Kini.

Crnih scenarija je mnogo, ali i u njima treba tražiti optimizam. Dobili bismo raznolikiju ponudu, samim time više slobode i mogućnosti. Jedino što bi put do te situacije mogao biti poduži, a i troškovi za sve, pa i krajnje korisnike, mogli bi biti daleko viši no što su sad.