Neželjene posljedice Trumpovog blokiranja Huaweija polako izlaze na vidjelo

Neželjene posljedice Trumpovog blokiranja Huaweija polako izlaze na vidjelo

Foto: DepositPhotos

Progon Sjedinjenih Američkih Država kontra Huaweija po naredbi predsjednika Donalda Trumpa već vuče posljedice, mnogo brže nego što se to moglo misliti. Jer, lista problema poduža je već sad, ni mjesec dana od trenutka kad je priča zapravo uistinu počela.

Naime, nakon što je Huaweiju zabranjeno poslovati u Americi i s američkim kompanijama po pitanju mrežne opreme, alata te infrastrukture općenito, Google se odlučio kineskom divu suspendirati licencu za Android operativni sustav. Samim time, Huawei će vrlo vjerojantno načiniti svoj operativni sustav, koji će u samim počecima biti podosta nestabilan, a kao takav i podložniji hakerskim napadima.

Istovremeno, kompanije kao Qualcomm, Intel i Xilinx su također prekinule poslovanje s Huaweijem, Facebook je sve svoje proizvode odlučio prekinuti nadopunjavati i nadograđivati na Huawei uređajima i sve skupa pretvara se u jednu pravu noćnu moru. Odnosno, već jest noćna mora! A tek je počelo i možemo samo zamisliti kakva katastrofa bi mogla uslijediti ako nakon 90 dana, što je rok koji je dan za prilagodbu objema stranama, prođe i zabrane u cijelosti stupe na snagu.

Zbog toga zemlje članice G20 pozvale su obje strane da prekinu trgovinski rat jer šteti cijelom svijetu. Uistinu, ako Kina uzvrati udarac pa počne blokirati poslovanje američkim kompanijama, čeka nas nova recesija. Zasad se to ne događa jer bi Kina naštetila samoj sebi, ali s obzirom na sve čvršće veze u Rusiji, ali i Europi, Kina očito podosta suvereno korača prema jednoj drugačijoj stvarnosti.

Kakva god bila, stići će sporije. Mobilne mreže pete generacije (5G) usporit će razvoj, što će usporiti dolazak noviteta kao što su autonomna vozila. Usporit će se i dotok prihoda za najveće kompanije, koje su kroz uređaje drugog najvećeg proizvođača pametnih telefona prikupljali ogromne količine podataka njegovih korisnika. Usporit će se i open source zajednica jer se najavljuje i suspenzija GitHuba u Kini.

Crnih scenarija je mnogo, ali i u njima treba tražiti optimizam. Dobili bismo raznolikiju ponudu, samim time više slobode i mogućnosti. Jedino što bi put do te situacije mogao biti poduži, a i troškovi za sve, pa i krajnje korisnike, mogli bi biti daleko viši no što su sad.

Još iz kategorije

Otvorene prijave za upis studija Upravljanje gradom

Otvorene prijave za upis studija Upravljanje gradom

24.11.2020. komentiraj

Centar za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu raspisao je natječaj za upis na Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski studij Upravljanje gradom, za akademsku godinu 2020./2021., a otvoren je do kraja godine. Studij koji polaznicima omogućava stjecanje konkurentnih i primjenjivih znanja i vještina koji su potrebni gradovima kako bi se bolje nosili s razvojnim izazovima traje četiri semestra, a polaznici završetkom studija stječu akademski naziv specijalista za upravljanje gradom. Rok za podnošenje prijava je 31. prosinca 2020.

Još smo jedan korak bliže holografskim zaslonima

Još smo jedan korak bliže holografskim zaslonima

23.11.2020. komentiraj

Samsung se posljednjih pet godina bavi holografskom 3D tehnologijom za mobilne uređaje, ali iako je najavljivana još na Galaxy S7 modelima, nikad nije zaživjela. No, čini se da bi uskoro mogla zaživjeti u punom smislu i donijeti toliko bitnu prevagu za korejskog giganta.

Predstavljen Elements of AI besplatna edukacija o umjetnoj inteligenciji

Predstavljen Elements of AI besplatna edukacija o umjetnoj inteligenciji

23.11.2020. komentiraj

U Zagrebu je predstavljen projekt “Elements of AI”, najbolji tečaj računalnih znanosti na svijetu koji polaznicima omogućuje svladavanje osnova o umjetnoj inteligenciji. Projekt je nastao prošle godine, za vrijeme finskog predsjedanja Vijećem EU. U suradnji s Europskom komisijom Finska je odlučila projekt pokloniti svijetu i tako povećati znanje o umjetnoj inteligenciji, učiniti ga dostupnijim i približiti općoj javnosti. Svjetski mediji i stručnjaci svrstavaju “Elements of AI” ispred sličnih edukacija Harvarda, Stanforda i MIT-a.