Neki Microsoftovi zaposlenici su tijekom pandemije spavali u podatkovnim centrima

Neki Microsoftovi zaposlenici su tijekom pandemije spavali u podatkovnim centrima
Shutterstock

Microsoftovi zaposlenici u podatkovnim centrima spavali su na radnom mjestu tijekom najžešćih trenutaka pandemije koronavirusa. Ta informacija šokirala je javnost, ali postoji cijela pozadina priče koja svakako nosi konkretno i logično objašnjenje takve situacije. Barem tako smatraju u Microsoftu...

Naime, dok su u tehnološkim kompanijama, a i mnogim drugima koje su to mogle sebi dozvoliti, zaposlenici radili na daljinu, neki su jednostavno imali prevažne funkcije da bi se mogli udaljavati od radnog mjesta.

Riječ je o iznimno malom broju osoba zaduženih za servere namijenjene online uslugama kao Microsoft Teams, ali i za infrastrukturu javnog clouda koji "pogoni" aplikacije "treće strane" za brojne korisnike.

Svejedno, cijela priča ima i podosta nejasnoća. Kristen Roby Dimlov, potpredsjednica Microsoftova odjela zaduženog za bonuse, učinak i ljudske resurse, pohvalila je zaposlenike.

"Čula sam nevjerojatne priče o ljudima koji su spavali u podatkovnim centrima. Naime, u nekim zemljama (u ovom slučaju Njemačka, odnosno Berlin, op.a.) mjere su bile toliko rigorozne da ih je bilo strah da bi mogli zapeti i ne uspjeti doći do radnog mjesta. Zato su odabrali spavati na poslu", izjavila je Dimlov.

Nije željela otkriti, kao i bilo tko drugi u kompaniji, gdje su točno ti ljudi spavali i održavali higijenu. Naime, podatkovni centri su mjesta gdje je od svih tih servera i uređaja istovremeno jako vruće i jako zima jer ih ventilatori moraju hladiti.

Vjerojatno su zaposlenici adekvatno nagrađeni za žrtvu koju su načinili da bi kompanija bezbrižno funkcionirala, ali ovo je tema kojom se tek počinju baviti znatiželjnici kojima je područje zanimanja vezano uz radnička prava i slične "sitnice". Jer, osim samih uvjeta unutar centara, pitanje je i koliko su morali boraviti u njima. Nekoliko dana, tjedana, mjeseci?