Regulatorna borba

Nastavlja se rat Mete s EU

Nastavlja se rat Mete s EU
Depositphotos

Meta je najavila kako ne prihvaćaju pozive europskih operatera da davatelji sadržaja doprinose troškovima mreže. Oni tvrde da su se prijedlozi temeljili na lažnoj premisi, zajedno s označavanjem prijedloga budućih problema s kapacitetom uzrokovanih metaverzumom kao besmislica.

Potpredsjednik mreže Meta Platforms Kevin Salvadori i Bruno Cendon Martin, viši direktor bežičnih tehnologija u Meta Reality Labsu, rekli su da pokušaji nametanja nameta tvrtki i njezinim kolegama nisu bili odgovor na financijske probleme operatera.

"Prijedlozi mrežnih naknada izgrađeni su na lažnoj premisi jer ne prepoznaju vrijednost koju pružatelji aplikacija sadržaja stvaraju za digitalni ekosustav, niti ulaganja koja činimo u infrastrukturu koja ga podupire“, tvrde iz kompanije.

Među brojnim istaknutim pritužbama su komentari nekih mobilnih operatera u kojima su rukovoditelji tvrdili da su prijedlozi mrežnih naknada opravdani spekulirajući o ograničenjima kapaciteta uzrokovanih usvajanjem metaverse. Rukovoditelji su te tvrdnje označili besmislicama. “Razvoj metaverzuma neće zahtijevati od telekom operatera da povećaju kapitalne izdatke za veća ulaganja u mrežu. Ove fiksne mreže već su uspostavljene u većini Europe i nose gotovo 20 puta veći promet od mobilnih mreža,” dodali su, tvrdeći da će usvajanje potaknuti VR u doglednoj budućnosti, koja se trenutno opslužuje putem fiksnih mreža i Wi-Fi-ja.

Predstavnici Mete također su ukazali na desetke milijardi eura koje ulaže u svoje aplikacije i platforme, objašnjavajući da njeni proizvodi stvaraju potražnju koja omogućuje telekom operaterima da ljudima naplaćuju pristup internetu.

"Naše ulaganje u sadržaj doslovno pokreće prihode i poslovni model telekom operatera“, tvrde u kompaniji.  

Dvojac iz Mete je istaknuo svoja ulaganja s infrastrukturnim partnerima, uključujući podmorske kabele. Citirajući brojke Analysys Masona, rekli su da je tijekom posljednjih deset godina Meta i njegovi konkurenti uložili više od 880 milijardi dolara u globalnu digitalnu infrastrukturu za koju tvrde da su operaterima uštedjeli oko 6 milijardi dolara godišnje.