Novi trend na tržištu

Nastavak pada prodaje pametnih telefona iako se trend polako preokreće

Nastavak pada prodaje pametnih telefona iako se trend polako preokreće
Depositphotos / Ilustracija

Globalne isporuke pametnih telefona pale su za 13 posto na 269,8 milijuna jedinica u prvom kvartalu 2023., prema Canalysu. Pad potražnje počeo je slabiti, iako je razlika između prvog kvartala 2022. i prvog kvartala ove godine još uvijek velika.

Samsung je vratio svoju najbolju poziciju i isporučio 60,3 milijuna jedinica, potaknut osvježenim portfeljem proizvoda. Apple je na drugom mjestu s 58,0 milijuna isporuka. Bio je to jedini dobavljač među prvih pet koji je rastao iz godine u godinu, što mu je dalo snažan tržišni udio od 21 posto. Xiaomi je obranio svoju treću poziciju s 30,5 milijuna isporuka, dok su OPPO i vivo završili prvih pet, isporučivši 26,6 milijuna odnosno 20,9 milijuna jedinica, osiguravajući 10 posto odnosno 8 posto tržišnog udjela.

“Samsungov učinak pokazuje rane znakove oporavka nakon teškog završetka 2022.”, rekao je Runar Bjørhovde, analitičar Canalysa.

“Oporavak je posebno povezan s lansiranjem proizvoda, što je dovelo do povećanja količine prodaje. Ipak, Samsung će se morati snalaziti kroz težak krajolik u budućnosti, osobito jer je inventar početnih uređaja i dalje velik. U međuvremenu, Apple je imao snažne rezultate u prvom tromjesečju, posebno u azijsko-pacifičkoj regiji. Ovdje su Appleova stalna ulaganja u izvanmrežne kanale omogućila da privuče rastuću srednju klasu, koja pridaje veliku vrijednost iskustvu kupnje u trgovini“, pojašnjava Bjørhovde.

"Srednji cjenovni segment počeo se oporavljati nakon golemog pada prošle godine", rekao je analitičar Canalysa Lucas Zhong.

“Dobavljači iskorištavaju mogućnosti razmjene s ponudama dobre vrijednosti za novac za potrošače s ograničenom kupovnom moći. To je podržano smanjenjem cijena komponenti i dobavljačima koji ubrzavaju nadogradnju specifikacija za portfelje proizvoda srednje klase. Međutim, potražnja srednjeg raspona u 2023. ostat će ograničena zbog makroekonomskih izazova i nepostojanja diferencijatora unutar ovog cjenovnog razreda. Nadalje, s početkom čišćenja zaliha zaliha, cijene komponenti mogu brzo početi rasti, čineći sjajne specifikacije za niže cijene dugoročno manje održivima“, objašnjava Zhong.

"Tržište je i dalje izazovno i Canalys zadržava svoju prognozu marginalnog pada za 2023.", dodao je Zhong.

“Isporuke će se stabilizirati oko razina iz 2022. kako se budemo približavali sredini 2023. Stope pada uskoro će se početi poboljšavati, iako je to više povezano s oštrim kontrastom između smanjenja 2022. i 2023. godine. Canalys očekuje da će tržište pametnih telefona dobiti zamah u drugoj polovici godine kako zalihe kanala dosegnu zdravije razine“, zaključuje Zhong.