Na svijetu najviše developera ima za JavaScript, Rust je najbrže rastući programski jezik

Na svijetu najviše developera ima za JavaScript, Rust je najbrže rastući programski jezik
DepositPhotos

Diljem svijeta trenutno postoji 24,3 milijuna developera softvera, a većina njih i dalje pri radu koristi JavaScript, što uključuje CoffeeScript i Microsoftov JavaScript superset jezik - TypeScript. Dakle, unazad godinu dana malo se promijenilo po tom pitanju.

Ove podatke ponudio je SlashData, a tiču se prvog kvartala ove godine. Iako bi se možda ti podaci nekome neupućenom mogli činiti čudni, zapravo su realni. Jer, JavaScript je potreban u Googleovom AngularJS, Facebookovom Reactu i Vue.js. Stoga, 13,8 milijuna developera koji rade s JavaScriptom nisu neko iznenađenje.

Osim tog programskog jezika iznimnu popularnost kod developera imaju Python (10,1 milijun developera) i Oracleova Java (9,4 milijuna developera). Ostali programski jezici na listi deset najpopularnijih su C/C++ (7,3 milijuna) C# (6,5 milijuna), PHP (6,3 milijuna), alati za vizualni razvoj (3,3 milijuna), Kotlin (2,6 milijuna), Swift (2,5 milijuna) i Go (2,1 milijun).

Također, obzirom da se Java veže uz JavaScript, programeri se iz tog razloga u tolikoj mjeri okreću tom jeziku. Samim time, proći će još podosta godina prije nego se promijeni aktualna situacija. Ali, dok se sve to ponavlja iz kvartala u kvartal, potrebno je spomenuti Rust.

Taj programski jezik zabilježio je najbrži rast, trenutno ga koristi 1,3 milijuna developera i 13. je na listi najpopularnijih. Naime, on kombinira brzinu i kontrolu "low level" programskih jezika sa sigurnošću i dobrim alatima kakvi se mogu vidjeti kod "high level" jezika. Rust je lako pisati, čitati, debuggirati, a brz je.

Tu brzinu mnogi bi programeri voljeli iskoristiti za web development. I mogu, ali uz pomoć frameworka koji se zove Rocket. Sasvim sigurno, Rust će uz pomoć WebAssemblyja imati važnu ulogu u budućnosti. Vidjet ćemo kroz brojke u drugom kvartalu koliko je još developera to prepoznalo.