Milenijalci zarađuju više novca od prethodnih generacija

Milenijalci zarađuju više novca od prethodnih generacija

Foto: Fotolia

Milenijalci se često žale da zarađuju manje od prethodnih generacija, ali stvarnost za osobe starosti 22 do 37 godina jest da zarađuju više no bilo tko njihovih godina u posljednjih pola stoljeća, riječ je o 69 tisuća američkih dolara godišnje. Istraživanje je proveo Pew Research Center i tiče se situacije u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ne uračunava inflaciju koja daje ipak nešto drugačiju sliku cijele situacije.

Više nego ikad u prosjeku zarađuje i Baby Boom generacija (54 do 72 godine) sa svojih 77600 dolara godišnje dok kod generacije X (38 do 53 godine) nije bilo značajnijih pomaka po tom pitanju posljednjih desetljeća i zarada je na 85800. Naravno, u prosjeku američka kućanstva zarađuju više nego kad se posljednji put provela ova studija prije sedam godina.

Zanimljivost je i da je prošle godine 78 posto žena među milenijalcima radimo minimalno 50 tjedana godišnje dok je 2000. kod generacije X bilo riječ o 72 posto žena.

Nije ni to sve, milenijalke u prosjeku godišnje zarađuju 39 tisuća dolara dok su 2000. godine pripadnice generacije X zarađivale 37100 dolara. Ne čini se puno, ali je korak naprijed. Barem dok se ne uključi inflacija, koja bi milenijalke ipak postavila iza žena koje pripadaju generaciji X jer uz nju je tih 37100 zapravo ekvivalent današnjih 52810 dolara.

Tužniji je podatak da su pripadnici generacije X 2000. zarađivali 400 dolara više u odnosu no danas, a s inflacijom bi to danas ispalo 122702 dolara godišnje. Na taj način daje se realnija slika i lakše se može vidjeti u kojoj situaciji je američko kućanstvo danas, a u kakvoj je bilo uoči početka 21. stoljeća. Zaključak jest, milenijalci su u pravu kad govore da zarađuju manje no ijedna generacija prije njih. Iako su bolje obrazovani u prosjeku i troškovi života su im na višim razinama nego ikad prije, čak i dok se ne uračunava inflacija.

Još iz kategorije

Bliži se treće izdanje beogradske eSecurity konferencije

Bliži se treće izdanje beogradske eSecurity konferencije

25.03.2019. komentiraj

Treća eSecurity konferencija, koju organizira udruga eSigurnost, održat će se od 3. do 5. travnja u hotelu Holiday Inn u Beogradu. Svaki sudionik konferencije na njoj će moći prikupiti do 18 CPE bodova kojima se potvrđuje stručno usavršavanje.

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

25.03.2019. komentiraj

Kineski Huawei ima velike planove, a jedan od njih jest načiniti svoj mobilni operativni sustav pa da njegovi pametni telefoni i tableti prestanu ovisiti o Googleu i njegovu Androidu, na čemu se radi od 2012. godine. Dakle, stvar je ozbiljna i u konačnici bi ona bila nešto kao Samsungov Tizen, samo funkcionalnije, ili Appleov iOS.

Dobar vjesnik onog što dolazi

Dobar vjesnik onog što dolazi

23.03.2019. komentiraj

Investitori u nekretnine postaju sve oprezniji zbog zabrinutosti oko političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i sve sporijeg gospodarskog rasta na ključnim tržištima diljem svijeta, navodi se u globalnom izdanju Emerging Trends in Real Estate za 2019. godinu, godišnjem izvješću koje prati stavove ulagača u nekretnine, a koji zajednički objavljuju Urban Land Institute (ULI) i PwC. U izvješću se navodi kako se ulagači pokušavaju zaštititi od takvih kretanja, istodobno revidirajući tradicionalne poslovne i valuacijske modele, odgovarajući time na promjenjive zahtjeve potrošača.