Milenijalci zarađuju više novca od prethodnih generacija

Milenijalci zarađuju više novca od prethodnih generacija

Foto: Fotolia

Milenijalci se često žale da zarađuju manje od prethodnih generacija, ali stvarnost za osobe starosti 22 do 37 godina jest da zarađuju više no bilo tko njihovih godina u posljednjih pola stoljeća, riječ je o 69 tisuća američkih dolara godišnje. Istraživanje je proveo Pew Research Center i tiče se situacije u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ne uračunava inflaciju koja daje ipak nešto drugačiju sliku cijele situacije.

Više nego ikad u prosjeku zarađuje i Baby Boom generacija (54 do 72 godine) sa svojih 77600 dolara godišnje dok kod generacije X (38 do 53 godine) nije bilo značajnijih pomaka po tom pitanju posljednjih desetljeća i zarada je na 85800. Naravno, u prosjeku američka kućanstva zarađuju više nego kad se posljednji put provela ova studija prije sedam godina.

Zanimljivost je i da je prošle godine 78 posto žena među milenijalcima radimo minimalno 50 tjedana godišnje dok je 2000. kod generacije X bilo riječ o 72 posto žena.

Nije ni to sve, milenijalke u prosjeku godišnje zarađuju 39 tisuća dolara dok su 2000. godine pripadnice generacije X zarađivale 37100 dolara. Ne čini se puno, ali je korak naprijed. Barem dok se ne uključi inflacija, koja bi milenijalke ipak postavila iza žena koje pripadaju generaciji X jer uz nju je tih 37100 zapravo ekvivalent današnjih 52810 dolara.

Tužniji je podatak da su pripadnici generacije X 2000. zarađivali 400 dolara više u odnosu no danas, a s inflacijom bi to danas ispalo 122702 dolara godišnje. Na taj način daje se realnija slika i lakše se može vidjeti u kojoj situaciji je američko kućanstvo danas, a u kakvoj je bilo uoči početka 21. stoljeća. Zaključak jest, milenijalci su u pravu kad govore da zarađuju manje no ijedna generacija prije njih. Iako su bolje obrazovani u prosjeku i troškovi života su im na višim razinama nego ikad prije, čak i dok se ne uračunava inflacija.

Još iz kategorije

Najavljena treća eSecurity konferencija 2019

Najavljena treća eSecurity konferencija 2019

17.01.2019. komentiraj

Nakon dvije uspješne međunarodne konferencije na temu IT sigurnosti i zaštite informacija Udruženje eSigurnost najavljuje organizaciju svoje treće eSecurity konferencije, koja se održava od 3. do 5. travnja 2019. godine u Hotelu Holiday Inn u Beogradu.

Ovog tjedna održava se novi Elektroboj

Ovog tjedna održava se novi Elektroboj

17.01.2019. komentiraj

Elektroboj, natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike započinje svečanim otvorenjem 17. siječnja 2019. u 15 sati u dvorani A211 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade

CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade

16.01.2019. komentiraj

Poznati svjetski proizvođač helikoptera američki Bell na ovogodišnjem je CES-u predstavio nekoliko noviteta od dvaju malih četveromotornih dronova za prijevoza paketa od 35 kilograma na više, pa sve do velikog hexacoptera namijenjenog prijevozu putnika. Najvažnija inovacija je da je riječ o letjelicama pogonjenim hibridnim pogonom - odnosno motori će proitvoditi struju koja će poslije pokretati motore dok će postojati i poseban baterijski sustav za slučaj otkazivanja motora koji će omogućiti sigurno slijetanje.