Microsoft Solitaire uvršen u Kuću slavnih za video igre

Microsoft Solitaire uvršen u Kuću slavnih za video igre

Microsoft se može pohvaliti da je njegova igra Solitaire uvršena u Kuću slavnih za video igre, što nije mala stvar i uistinu je razlog za biti ponosan. Prvenstveno jer se pri ulasku u Kuću od strane sudaca gleda cijeli niz kriterija koji moraju biti zadovoljeni.

Provjerava se koliko je igra popularna, koliko je se pamti, je li joj popularnost izdržala na sličnoj razini kako su godine odmicale i je li utjecala na druge video igre, ali i društvo u cijelosti. Očito, Solitaire ispunjava sve ili barem veliku većinu tih kriterija, što znaju svi koji su ga zaigrali. Odnosno, dovoljno se prisjetit kad ste zaigrali prvi put Solitaire, sjećate li ga se s pozitivnom nostalgijom i zaigrate li ga još uvijek.

Uz Microsftovu uspješnicu, u Kuću slavnih ušle su u ovoj "turi" i legendarne igre kao Doom, Tetris, World of Warcraft i Halo: Combat Evolved. Već sami pogled na igre ukazuje na činjenicu da su neke starije, a neke novije. S obzirom da je Kuća slavnih za video igre nastala 2015., ne treba čuditi ovakav način primanja novih "članova". Ali, vratimo se Solitaireu...

Nije slučajno postao dijelom Microsoftova operativnog sustava, od najranijih dana. Bilo je to itekako ciljano, a pokazalo se kao pun pogodak u više smjerova. Ljudi su doslovno kupovali računala da bi igrali te Solitaire, ali i Minesweeper, pa se ujedno potpuno nesvjesno navikli na tehnologiju koja im je prije bila potpuna nepoznanica. Prvenstveno se misli na miš...

Iako ga je Apple predstavio 1984., nakon "inspiracije" u Xeroxu, nije ga učinio globalno popularnim pa samim time i popularnim. Microsoft, s obzirom da je kasnio u predstavljanju novog alata, odlučio je biti prvi koji će uz njega pridobiti mase i zato je 1990. s Windows 3.0 stigao Solitaire, koji se igra uz pomoć miša. Zatim je dvije godine kasnije s Windows 3.1 stigao i Minesweeper pa je Microsoft "pomeo" konkurenciju i postao sinonim za računala.

Iza ovih ideja popularizacije miša stajala je tadašnja direktorica marketinga Libby Duzan, koja je na jednostavan i smislen način otkrila kako pridobiti korisnike da postanu prisniji s računalom i prihvate ga kao dio svog života. A nekako se čini da je Solitaire nadmašio prvotnu ideju i ciljeve koji su mu bili namijenjeni.

Začudo, Microsoft tog nije bio svjestan na vrijeme pa je uklonio Solitaire iz Windows 8.1 kao predinstaliranu igru, no shvativši koliko igra ima poklonika, vratio ga je u Windows 10...

Još iz kategorije

Građani počinju više razmišljati o egzistenciji nego o epidemiji

Građani počinju više razmišljati o egzistenciji nego o epidemiji

27.05.2020. komentiraj

U trenutku kada restrikcije popuštaju, a život se polako normalizira, građani sve više brinu oko budućnosti. Bez obzira na opasnost i sveprisutnost COVID-19 virusa, građani ipak najviše strahuju od posljedica gospodarske krize (46%). Prema istraživanju, zabrinutiji smo zbog mogućeg gubitka posla (33%) nego radi potencijalne zaraze člana obitelji koronavirusom (31%), odnosno vlastitog obolijevanja (28%).

Pokreće se izbor za novu čelnu osobu Hrvatske udruge poslodavaca

Pokreće se izbor za novu čelnu osobu Hrvatske udruge poslodavaca

27.05.2020. komentiraj

Na zajedničkoj sjednici Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i Savjeta Hrvatske udruge poslodavaca koja je održana uoči najavljene izvanredne sjednice Skupštine HUP-a, Gordana Deranja predložila je Izvršnom odboru HUP-a da se otvori nominacijski postupak izbora novog predsjednika/ce HUP-a.

INFOGRAFIKA: Windows i dalje suvereno dominira na osobnim računalima

INFOGRAFIKA: Windows i dalje suvereno dominira na osobnim računalima

27.05.2020. komentiraj

Microsoft je 4. travnja proslavio 45 godina i fascinantno je da unatoč činjenici da kompaniji nedostaje tako malo do pola stoljeća starosti, njegov softver još uvijek suvereno dominira tržištem osobnih računala.