Microsoft Solitaire uvršen u Kuću slavnih za video igre

Microsoft Solitaire uvršen u Kuću slavnih za video igre

Microsoft se može pohvaliti da je njegova igra Solitaire uvršena u Kuću slavnih za video igre, što nije mala stvar i uistinu je razlog za biti ponosan. Prvenstveno jer se pri ulasku u Kuću od strane sudaca gleda cijeli niz kriterija koji moraju biti zadovoljeni.

Provjerava se koliko je igra popularna, koliko je se pamti, je li joj popularnost izdržala na sličnoj razini kako su godine odmicale i je li utjecala na druge video igre, ali i društvo u cijelosti. Očito, Solitaire ispunjava sve ili barem veliku većinu tih kriterija, što znaju svi koji su ga zaigrali. Odnosno, dovoljno se prisjetit kad ste zaigrali prvi put Solitaire, sjećate li ga se s pozitivnom nostalgijom i zaigrate li ga još uvijek.

Uz Microsftovu uspješnicu, u Kuću slavnih ušle su u ovoj "turi" i legendarne igre kao Doom, Tetris, World of Warcraft i Halo: Combat Evolved. Već sami pogled na igre ukazuje na činjenicu da su neke starije, a neke novije. S obzirom da je Kuća slavnih za video igre nastala 2015., ne treba čuditi ovakav način primanja novih "članova". Ali, vratimo se Solitaireu...

Nije slučajno postao dijelom Microsoftova operativnog sustava, od najranijih dana. Bilo je to itekako ciljano, a pokazalo se kao pun pogodak u više smjerova. Ljudi su doslovno kupovali računala da bi igrali te Solitaire, ali i Minesweeper, pa se ujedno potpuno nesvjesno navikli na tehnologiju koja im je prije bila potpuna nepoznanica. Prvenstveno se misli na miš...

Iako ga je Apple predstavio 1984., nakon "inspiracije" u Xeroxu, nije ga učinio globalno popularnim pa samim time i popularnim. Microsoft, s obzirom da je kasnio u predstavljanju novog alata, odlučio je biti prvi koji će uz njega pridobiti mase i zato je 1990. s Windows 3.0 stigao Solitaire, koji se igra uz pomoć miša. Zatim je dvije godine kasnije s Windows 3.1 stigao i Minesweeper pa je Microsoft "pomeo" konkurenciju i postao sinonim za računala.

Iza ovih ideja popularizacije miša stajala je tadašnja direktorica marketinga Libby Duzan, koja je na jednostavan i smislen način otkrila kako pridobiti korisnike da postanu prisniji s računalom i prihvate ga kao dio svog života. A nekako se čini da je Solitaire nadmašio prvotnu ideju i ciljeve koji su mu bili namijenjeni.

Začudo, Microsoft tog nije bio svjestan na vrijeme pa je uklonio Solitaire iz Windows 8.1 kao predinstaliranu igru, no shvativši koliko igra ima poklonika, vratio ga je u Windows 10...

Još iz kategorije

Analiza tržišta poslovnih putovanja u Hrvatskoj

Analiza tržišta poslovnih putovanja u Hrvatskoj

21.07.2019. komentiraj

Turistička agencija specijalizirana za poslovna putovanja PutujBolje i Ana Keglović Horvat iz AKH Consultinga, tijekom travnja su proveli istraživanje na uzorku od 250 poslovnih putnika iz 130 hrvatskih tvrtki koji zbog prirode posla putuju. Htjeli su doznati ide li popularizacija putovanja poslovnim osobama u prilog, koje su njihove navike i potrebe, te koji najčešći problemi i frustracije s kojima se susreću.

Inovacije su ključ uspjeha

Inovacije su ključ uspjeha

20.07.2019. komentiraj

Jedan od najvećih europskih pokretača inovacija na području održive energije, InnoEnergy, 3. i 4. listopada u Parizu održava „The Business Booster“ (TBB) kojim se želi potaknuti novi način promišljanja i uvesti humaniji pristup u proces tranzicije čiste energije te u fokus staviti prosperitet i kvalitetu života ljudi. Na prestižnom događaju u francuskoj prijestolnici sudjelovat će i hrvatska agro - tehnološka tvrtka iz sektora čiste tehnologije Hortilab, specijalizirana za inovativan in vitro uzgoj vrhunskog akvarijskog bilja.

Huawei i Trip Advisor nagrađuju najbolje fotografije

Huawei i Trip Advisor nagrađuju najbolje fotografije

19.07.2019. komentiraj

Huawei je najavio svoj InFocus natječaj za ovu godinu. On je podijeljen u šest kategorija od kojih je pet vezano uz fotografiju, dok je jedna posvećena video formatu. InFocus je namijenjen svim Huawei korisnicima koji mogu poslati svoje radove u jednoj od kategorija putem internetske stranice natječaja.