Microsoft Solitaire uvršen u Kuću slavnih za video igre

Microsoft Solitaire uvršen u Kuću slavnih za video igre

Microsoft se može pohvaliti da je njegova igra Solitaire uvršena u Kuću slavnih za video igre, što nije mala stvar i uistinu je razlog za biti ponosan. Prvenstveno jer se pri ulasku u Kuću od strane sudaca gleda cijeli niz kriterija koji moraju biti zadovoljeni.

Provjerava se koliko je igra popularna, koliko je se pamti, je li joj popularnost izdržala na sličnoj razini kako su godine odmicale i je li utjecala na druge video igre, ali i društvo u cijelosti. Očito, Solitaire ispunjava sve ili barem veliku većinu tih kriterija, što znaju svi koji su ga zaigrali. Odnosno, dovoljno se prisjetit kad ste zaigrali prvi put Solitaire, sjećate li ga se s pozitivnom nostalgijom i zaigrate li ga još uvijek.

Uz Microsftovu uspješnicu, u Kuću slavnih ušle su u ovoj "turi" i legendarne igre kao Doom, Tetris, World of Warcraft i Halo: Combat Evolved. Već sami pogled na igre ukazuje na činjenicu da su neke starije, a neke novije. S obzirom da je Kuća slavnih za video igre nastala 2015., ne treba čuditi ovakav način primanja novih "članova". Ali, vratimo se Solitaireu...

Nije slučajno postao dijelom Microsoftova operativnog sustava, od najranijih dana. Bilo je to itekako ciljano, a pokazalo se kao pun pogodak u više smjerova. Ljudi su doslovno kupovali računala da bi igrali te Solitaire, ali i Minesweeper, pa se ujedno potpuno nesvjesno navikli na tehnologiju koja im je prije bila potpuna nepoznanica. Prvenstveno se misli na miš...

Iako ga je Apple predstavio 1984., nakon "inspiracije" u Xeroxu, nije ga učinio globalno popularnim pa samim time i popularnim. Microsoft, s obzirom da je kasnio u predstavljanju novog alata, odlučio je biti prvi koji će uz njega pridobiti mase i zato je 1990. s Windows 3.0 stigao Solitaire, koji se igra uz pomoć miša. Zatim je dvije godine kasnije s Windows 3.1 stigao i Minesweeper pa je Microsoft "pomeo" konkurenciju i postao sinonim za računala.

Iza ovih ideja popularizacije miša stajala je tadašnja direktorica marketinga Libby Duzan, koja je na jednostavan i smislen način otkrila kako pridobiti korisnike da postanu prisniji s računalom i prihvate ga kao dio svog života. A nekako se čini da je Solitaire nadmašio prvotnu ideju i ciljeve koji su mu bili namijenjeni.

Začudo, Microsoft tog nije bio svjestan na vrijeme pa je uklonio Solitaire iz Windows 8.1 kao predinstaliranu igru, no shvativši koliko igra ima poklonika, vratio ga je u Windows 10...

Još iz kategorije

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

19.05.2019. komentiraj

Njemački automobilski gigant BMW u veljači prošle godine prezentirao je mogućnost “pretvaranja” mobilnog uređaja u ključ vozila, što su Nijemci odlično prihvatili jer prema istraživanju, njih 76 posto voljelo bi tako koristiti svoje limene ljubimce.

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

18.05.2019. komentiraj

U sklopu #MTFPula je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli organiziran SisterMoon live MoonBounce - događaj pod vodstvom poznate njemačke umjetnice i producentice Martine – Nicole Rojina, na kojem su sudionici u stvarnom vremenu „razgovarali s Mjesecom“ i uživo slušali odbijanje glasova s površine Mjeseca.

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

18.05.2019. komentiraj

U Kraš Auditoriumu prvog dana 4. Data Science Economy konferencije okupilo se više od 200 sudionika, Data Scientista, managera koje zanima kako investirati u Data Science te svih onih koji žele naučiti više o Data Scienceu i čuti primjere najboljih praksi domaćih i inozemnih tvrtki. Program je kombinirao keynote predavanja, panel i tematska predavanja uz sudjelovanje više od 30 domaćih i stranih stručnjaka i praktičara na području podatkovne znanosti. Konferencija završava u petak. 17. svibnja, kada sudionike očekuje sedam tematskih radionica koje će se paralelno odvijati u tri dvorane, a pružit će dublji tehnički uvid u metode i alate koji se koriste u organizacijama na području znanosti o podacima.