Meta će platiti 725 milijuna dolara za troškove namirenja kolektivne tužbe Cambridge Analytica

Meta će platiti 725 milijuna dolara za troškove namirenja kolektivne tužbe Cambridge Analytica
DepositPhotos

Matična Facebookova kompanija Meta platit će 725 milijuna američkih dolara za troškove namirenja kolektivne tužbe podnesene 2018. zbog nepropisnog dijeljenja podataka o 87 milijuna korisnika s Cambridge Analyticom, britanskom političkom konzultantskom kompanijom vezanom uz izbornu kampanju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016.

Cambridge Analytica pristup podacima korisnika Facebooka dobila je putem aplikacije koju je razvila treća strana. Dok je samo oko 270.000 vlasnika Facebook računa koristilo aplikaciju "Ovo je tvoj digitalni život" (eng. This is Your Digital Life), dopuštenja aplikacije omogućila su joj pristup podacima o prijateljima tih korisnika.

Konačni rezultat bio je skup podataka vezanih uz 87 milijuna ljudi, koje je potom developer proslijedio Cambridge Analytici, što je u suprotnosti s Facebookovim uvjetima pružanja usluge. Velika većina onih u skupu podataka nije konzultantskoj kompaniji dala dopuštenje za pristup njihovim podacima.

Neovlašteno dijeljenje podataka izašlo je na vidjelo 2018., kada su novinari The New York Timesa i The Observera obavijestili Facebook da Cambridge Analytica još uvijek ima kopije podataka, iako je kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji obećala društvenoj mreži još 2015. da će ih obrisati.

Kao rezultat skandala, Cambridge Analytica podnijela je zahtjev za stečaj u svibnju 2018. jer joj je poslovanje "bilo ozbiljno narušeno te više nije bilo izvedivo".

Tužba protiv Mete je svejedeno nastavljena, a dodani su joj i drugi primjeri problematične prakse dijeljenja podataka od strane Facebooka. Doista, tužbom se najveću društvenu mrežu svijeta tereti da je "brojnim trećim stranama omogućila pristup sadržaju i informacijama korisnika bez njihova pristanka, [i tvrdilo se] da Facebook nije uspio na odgovarajući način nadzirati pristup trećih strana tim informacijama, kao ni i njihovo korištenje.

Kroz konačnu nagodbu, Meta ustraje na stavu da nije pogriješila ili učinila išta nezakonito. Umjesto toga, iz kompanije kažu da je sporazum vrijedan 725 milijuna dolara, koji još mora odobriti sud, "u najboljem interesu naše zajednice i dioničara".

Do 280 milijuna korisnika Facebooka obuhvaćeno je nagodbom, što znači da će 725 milijuna dolara iznositi oko jednog dolara po glavi s obzirom da odvjetnici još moraju dobiti svojih 25 posto od tog iznosa.